A munka betegíti a magyarokat

2008.09.03. 08:09
A dolgozók harmada szerint munkája károsan befolyásolja egészségét. Ugyancsak harmaduk volt betegszabadságon tavaly, de 16 százalék elismeri,, hogy akkor is kivett betegszabadságot, amikor nem volt beteg.

Minden harmadik magyar munkavállaló meg van győződve róla, hogy a munkája károsan befolyásolja az egészségét - derül ki a Kelly Services nemzetközi munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég által készített felmérésből.

A magyarok több mint egyharmada volt betegség miatt szabadságon az elmúlt évben. A dolgozók 70 százaléka véli nálunk úgy, a munkaadó feladata lenne, hogy alkalmazottai munkahelyi egészségéről és megfelelő kondíciójáról gondoskodjon.

A világ számos táján okoz egyébként a munkahelyi zaklatás, illetve megfélemlítés (bullying), valamint az elismerés hiánya egészségi problémákat, stresszt és álmatlanságot.

Nemzetközi összehasonlításban Japán szerepelt a legrosszabbul: a felmérés eredményei szerint a munkához kötődő egészségi problémák aránya itt a legmagasabb. A sorban ezután Kanada, Ukrajna, majd Finnország következik. A vizsgált 33 ország közül holtversenyben az ötödik legrosszabb helyet foglalja el Magyarország és Hongkong.

Miközben nagy arányban panaszolják a munkaadók betegséghez való rossz hozzáállását, a betegszabadság kérdésében a dolgozók sem mindig teljesen őszinték. Mintegy 16 százalékuk ismerte el, hogy vett már ki betegszabadságot olyankor is, amikor igazából nem volt beteg. Csak a válaszadók 56 százaléka számolt be egyébként arról, hogy lehetősége van fizetett betegszabadságot kivenni.

Jónás Anikó, a Kelly Services ügyvezető igazgatója szerint a felmérés egyik tanulsága lehet, hogy azok a szervezetek, amelyek egészségügyi és fitneszjuttatásokat is biztosítanak dolgozóik számára, jelentős eredményeket érhetnek el a termelékenység és a motiváltság javítása terén.