Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Büntetés jár az olcsóbb matricáért

2007.10.15. 16:18
Szeptember utolsó hetében 97 autós vásárolt olyan sztrádamatricát, amely alacsonyabb díjkategóriájú járműre volt érvényes. Ezek az autósok össesen 2,6 millió forintnyi bírságot fognak fizetni, közölte az állami autópályakezelő. A cég további 1305 autós ügyét vizsgálja, így sokaknak kerülhet sokba az olcsóbb matrica.

Mintegy két héttel ezelőtt röppentek fel a hírek, hogy a magyar autópályákon a díjkategória-tévesztők az ellenőrző rendszer állítólagos hiányosságának köszönhetően megússzák a pótdíjfizetést. Ez azt jelentené, hogy a személyautósok akár motoros, a teherautósok akár személyautós matricával használhatnák az autópályákat, és utóbbiak a díjfizetésbe bevont autóutakat és főutakat.

Valójában azonban nem használhatják, legalábbis az Állami Autópálya Kezelő Zrt. értékesítési adatai és úthasználatijogosultság-ellenőrző rendszerének kimutatásai ellentmondanak ennek – olvasható a cég által kiadott közleményben. Az ÁAK adatai szerint az erről szóló hírek megjelenését követő héten 190 000 rendszámra vásároltak matricát. Ezek közül 97 esetben bizonyítható egyértelműen, hogy a jármű besorolásához képest alacsonyabb díjkategóriájú vignettát vettek, így ezek az autósok összesen 2,6 millió – vagyis fejenként mintegy 27 ezer – forintnyi bírságot kaptak.

Ez az összeg ugrásszerűen megnőhet, ugyanis az ÁAK további 1305 vásárlásnál vizsgálja: olyan matricát vettek-e, amilyet kellett. Az autópálya-kezelő szerint "az alacsonyabb díjkategóriában vásárolt úthasználati jogosultság éppúgy bliccelésnek minősül, mint az, ha valaki egyáltalán nem fizet az autópályák igénybe vételéért". Szóval aki bliccelni akar, annak nem kell vacakolnia olcsóbb matrica vásárlásával, egyszerűbb, ha semmilyet nem vesz.