Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szerdán jön az újabb benzináremelés

2006.07.10. 12:38
Ez a hét sem múlik el az üzemanyagok árának emelése nélkül - értesült a Portfolio.hu. A Mol szerdától három forinttal drágítja a benzint. A gázolaj, amely ára két hét alatt 14 forinttal nőtt, most nem drágul. A benzinárat a harmadik egymást követő héten emelik.

A két héttel ezelőtti 5 forintos és a múlt szerdai 8 forintos emelés után szerdától újra növekszik a benzin ára, ezúttal 3 forintal - tudta meg a Portfolio.hu. Az emelkedés hatására a benzin ára magasan a lélektani határként emlegetett 300 forintos küszöb fölé tolódik. A gázolaj ára az elmúlt két hétben végrehajtott összesen 14 forintos emelés után most nem változik.

A mostani emelés is két tényezőnek tudható be, akárcsak az elmúlt hetek drágításai. Egyrészt ezt indokolja a forint tartós gyengesége az euróval és ennek nyomán a dollárral szemben; másrészt az üzemanyagok nemzetközi jegyzésárainak növekedése is a drágítás irányába hat.

Tapasztalataink szerint a fővárosban már eddig sem sok helyütt lehetett 300 forintnál olcsóbb 95-ös benzinhez, így az ilyet kínáló kutak száma szerdától a létező legminimálisabbra csökkenhet.

A Gazdasági Minisztérium - uniós kötelezettségének eleget téve - folyamatosan vizsgálja az üzemanyagok piaci árát, legutóbb pénteken frissítette honlapján az adatsort. Ebből kiderül: június 26. óta csaknem egy százalékkal drágult hazánkban a 95-ös benzin.

Csehországban és Szlovéniában ugyanez alatt az időszak alatt érdemben nem változott, Szlovákiában nagyjából a miénkkel hasonló ütemben, Lengyelországban 2,2 százalékkal nőtt a benzinár. Cipruson, Máltán, Nagy-Britanniában és Észtországban olcsóbb lett a benzin, mint június végén volt, Litvániában viszont 3,7 százalékkal drágult. A lengyelek a harmadik helyen állnak a 2,9 százalékos emelkedéssel második svédek mögött.