Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Szerdán jön az újabb benzináremelés

2006.07.10. 12:38
Ez a hét sem múlik el az üzemanyagok árának emelése nélkül - értesült a Portfolio.hu. A Mol szerdától három forinttal drágítja a benzint. A gázolaj, amely ára két hét alatt 14 forinttal nőtt, most nem drágul. A benzinárat a harmadik egymást követő héten emelik.

A két héttel ezelőtti 5 forintos és a múlt szerdai 8 forintos emelés után szerdától újra növekszik a benzin ára, ezúttal 3 forintal - tudta meg a Portfolio.hu. Az emelkedés hatására a benzin ára magasan a lélektani határként emlegetett 300 forintos küszöb fölé tolódik. A gázolaj ára az elmúlt két hétben végrehajtott összesen 14 forintos emelés után most nem változik.

A mostani emelés is két tényezőnek tudható be, akárcsak az elmúlt hetek drágításai. Egyrészt ezt indokolja a forint tartós gyengesége az euróval és ennek nyomán a dollárral szemben; másrészt az üzemanyagok nemzetközi jegyzésárainak növekedése is a drágítás irányába hat.

Tapasztalataink szerint a fővárosban már eddig sem sok helyütt lehetett 300 forintnál olcsóbb 95-ös benzinhez, így az ilyet kínáló kutak száma szerdától a létező legminimálisabbra csökkenhet.

A Gazdasági Minisztérium - uniós kötelezettségének eleget téve - folyamatosan vizsgálja az üzemanyagok piaci árát, legutóbb pénteken frissítette honlapján az adatsort. Ebből kiderül: június 26. óta csaknem egy százalékkal drágult hazánkban a 95-ös benzin.

Csehországban és Szlovéniában ugyanez alatt az időszak alatt érdemben nem változott, Szlovákiában nagyjából a miénkkel hasonló ütemben, Lengyelországban 2,2 százalékkal nőtt a benzinár. Cipruson, Máltán, Nagy-Britanniában és Észtországban olcsóbb lett a benzin, mint június végén volt, Litvániában viszont 3,7 százalékkal drágult. A lengyelek a harmadik helyen állnak a 2,9 százalékos emelkedéssel második svédek mögött.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!