Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Szerdán jön a 230 forintos benzin

2008.12.01. 13:23
Újra jelentősen, 5 és 8 forinttal csökkenti a MOL a benzin és a gázolaj árát - értesült a Portfolio.hu. Az újabb mérséklés ugyanakkor könnyen az utolsók egyikének bizonyulhat, így üzemanyag beszerzési döntéseink során az elkövetkezendő napokban nem árt kiemelt figyelmet fordítani az olaj- és devizaárfolyamok alakulására. A benzin ára a legolcsóbb kutakon 230 forintos szintre kerülhet.

Szerdán nulla órától 5 forinttal csökkenti a Mol a benzin bruttó nagykereskedelmi listaárát, miközben a gázolaj ára 8 forinttal esik – tudta meg a Portfolio.hu. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 225,4 forintért, a gázolajat pedig bruttó 252,9 forintért adja majd.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű 5-8 forintos árváltozással szembesülnek majd szerdától az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzin literje átlagosan körülbelül 240 forint környékén mozog majd, a gázolaj literje pedig körülbelül 268 forintba kerülhet.

A legolcsóbb benzinkúton most 234,9 forint egy liter benzin, így ott akár – ha csak tíz fillérrel is – 230 forint alá mehet (de a legdrágább kutakon is 260 forint alatt lesz). A gázolaj a holtankoljak.hu aktuális adatait és a várható ármérséklést alapul véve csaknem ötven kúton lehet 260 forint vagy annál olcsóbb, míg a legdrágábbakon 280 forint fölött marad.

A benzin ára az újabb csökkentéssel most már sorozatban tizenegyedik hete zuhan, szerdától összesen 67 forinttal lesz olcsóbb a 2008. szeptember 20-án tapasztaltakhoz képest. A gázolaj ára ezalatt a tizenegy hét alatt eggyel kevesebbszer, azaz tízszer csökkent és szinte minden alkalommal a benzinnél kisebb mértékben, így ezen fajta ára összesen 46 forinttal lesz olcsóbb szerdától a 2008. szeptember 20-i állapothoz képest.

A Portfolio.hu szerint a Mol lépése meglepetésnek számít, hiszen a múlt héten dollárban mérve a benzin ára a tőzsdén valósággal szárnyalt: 16,5 százalékkal emelkedett miközben a gázolaj 0,9 százalékkal drágult (a forint dollárral szembeni erősödése ezt a hatást erodálta némileg, hisz forintban mérve a benzin 11 százalékkal drágult, a gázolaj ára 4 százalékkal esett).

A benzin szárnyalása ellenére az olajtársaság valószínűleg azért csökkentheti mégis az árait, mert az elmúlt hónapok hektikus deviza- és nyersanyagár-mozgásai közepette árazásában maradtak még tartalékok, korábban talán nem csökkentette árait olyan intenzíven, mint ahogy azt tehette volna.

Ha azonban az üzemanyagok jegyzésárainak múlt heti emelkedése tartós lesz, akkor a mostani árcsökkentés könnyen az utolsók egyikének bizonyulhat. Éppen ezért üzemanyag beszerzési döntéseink során az elkövetkezendő napokban nem árt kiemelt figyelmet fordítani az olaj- és devizaárfolyamok alakulására, figyelmeztet a Portfolio.hu.