Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Bokros szerint 40 év alatt sem zárkózunk fel

2005.03.29. 09:11
Bokros Lajos szerint ésszerűtlen a magyar költségvetés, elodázhatatlan az adóreform, az egészségügy és az oktatás reformja. A volt pénzügyminiszter az MTV Napkelte című műsorában elmondta, hogy felelőtlenség, ha a politikusok választást akarnak nyerni mindenáron, akár a jövő kárára is.
Félrevezető volt korábban azt propagálni, hogy az EU a paradicsom előszobája - jelentette ki Bokros Lajos az MTV Napkelte című műsorában. A volt pénzügyminiszter szerint, aki azt mondta, hogy öt-tíz éven belül esély van a felzárkózásra, az nem mondott igazat. Már csak számtanilag sem jön össze, hiszen Magyarországon 4 százalékos a növekedés, az EU régi tagállamaiban 1-1,5 százalék. A kettőt összevetve nem jön ki a tíz év.

Ésszerűtlen költségvetés

Visszautasított kitüntetés
Bokros Lajost ki akarták tüntetni március 15-én, de nem fogadta el. Elmondása szerint azért, mert az indoklás nem volt megfelelő. A kitüntetést a volt pénzügyminiszter elméleti és gyakorlati területen végzett munkájáért kapta volna, de az indoklásban nem említették tíz évvel ezelőtti pénzügyminiszterségét. Bokros szerint, ha még most is szégyelljük a nevéhez köthető csomagot, akkor nem az évforduló tizedik évében kellett volna kitüntetésre felterjeszteni.

Bokros Lajos szerint ma már inkább az a kérdés, hogy a húsz év, ami a felzárkózáshoz kell, nem lesz-e negyven év. Sok újonnan belépett államban, például a balti államokban 7-8 százalékos növekedés. És nem azért, mert annyira mélyről indultak volna. A szakember szerint a növekedésük oka, hogy sokkal jobb gazdasági politikát folytatnak, nincs hiánya a költségvetésnek.

Magyarországon ez nem mondható el, Bokros szerint inkább ésszerűtlen a magyar költségvetés: elszaladtak a bérek, eltűntek a lakossági megtakarítások. A büdzsé nem tudja finanszírozni a hiányt a lakossági megtakarításokból, ezért a külföldi forrásokért egymás rovására versenyez a költségvetés és a vállalati szféra. "Ha külföldi adóság azért nő, mert fogyasztásra fordítjuk a hitelt, és nem beruházásokra, akkor feléljük a jövőt" - figyelmeztet a volt pénzügyminiszter.

Válsághangulat

Bokros Lajos a Napkelte műsorában elmondta, hogy a gazdaság még ma is a ciklus elején kifizetett közalkalmazotti fizetésemelést nyögi. A szakember szerint a fizetésemelés lehetett volna kevesebb mint 50 százalék, de párosulnia kellett volna az oktatás, az egészségügy reformjával. Ebben az esetben egyrészt olcsóbb lett volna a béremelés, másrészt emelkedett volna az ellátás színvonala is. A volt pénzügyminiszter szerint nem felelős gazdaságpolitika, ha a jövő kárára akarunk választást nyerni mindenáron.

Ma azonban nincs válsághelyzet, csak válsághangulat - véli Bokros Lajos. 1995-ben nehezebb volt a helyzet: akkor államcsőd közeli helyzetben volt az ország, nagy megszorításokra volt szükség. Ma nem kellenek ekkora megszorítások, de a reformok elkerülhetetlenek.

Bokros Lajos elmondta, hogy a másfél éve az Élet és Irodalomban megjelentetett 130 pontjának társadalmi vitája még várat magára. Ez egy zárt és összecsiszolt program, nem lehet kiragadni elemeket belőle.