Piroska
-2 °C
5 °C

A borravaló negyven százalékát nyúlná le az állam

2005.05.06. 16:48
Kapcsolódó cikkek (1)
A jövő héten tervez ágazatai egyeztetést a kormány a borravaló kötelezővé tételéről és megadóztatásáról. Az elképzelések szerint a szervízdíj negyven százalékát vinné el az adó, ez tízmilliárd forintot hozna a költségvetésnek.
A bevezetendő szervizdíj, azaz a borravaló hatvan százaléka a vendéglátásban marad, negyven százaléka adó formájában a költségvetésbe folyik be, közölte Somogyi Zoltán, a Magyar Turisztikai Hivatal (MTH) elnöke a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. A munkahelyi vendéglátásban nem lesz szervizdíj

"Elvben most is létezik a borravaló, mint a felszolgálókat illető legális jövedelem, amely után személyi jövedelemadó illetve egészségügyi hozzájárulás illeti meg a költségvetést" - emlékeztetett Somogyi Zoltán. A kötelezően felszámítandó tervezett szervizdíj mértéke 0-15 százalék lehet. A hivatal vezetője megemlítette, hogy a fejlett nyugat-európai országokban ennek mértéke általában 5-10 százalék.

"A kidolgozás alatt álló törvénytervezet, amelyet az MTH a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal és a Pénzügyminisztériummal dolgoz ki, és május 11-én megvitat az ágazati párbeszéd bizottságon, a szürkegazdaság felszámolását és a vendéglátásban dolgozók létbiztonságának javítását segíti elő" - fogalmazott az MTH elnöke. Véleménye szerint a lépésnek forgalomcsökkentő és árdrágító hatása nem lesz. Az Indexnek ágazati szakértők korábban éppen arról nyilatkoztak, hogy a borravaló adóztatásával állami bevételre nem, az árak emelkedésére és emiatt forgalom visszaesésésére viszont számítani lehet.

Tízmilliárdos többletbevétel

Somogyi Zoltán elmondta, hogy az elképzelések szerint a felszolgálói díj - mint az árbevétel részét képező tétel - után húszszázalékos áfát és személyi jövedelemadót fizetnek majd a vendéglátó egységek, ez utóbbi mértékét 25 százalékosra tervezik. Ezt az szja-tételt nem vonják össze más szja- tétellel.

Az előzetes számítások szerint a bevezetendő szervizdíj tízmilliárd forintos többletbevételhez juttatja a költségvetést. Somogyi Zoltán elmondta azt is, hogy Magyarországon az elmúlt három évben a vendéglátásban működő szervezetek száma 47 ezerről 50 ezerre, az árbevétel 370 milliárd forintról 500 milliárdra nőtt.