Judit
2 °C
7 °C

Évi legalább száz mérnököt vár a Bosch

2008.09.11. 14:46
Tovább növelné magyarországi cégeinél a magyar dolgozók számát és arányát is a Bosch. A cég német vezetése szerint a magyar mérnökképzés jó színvonalú, de a cégeknek meg kell küzdenie a szakemberekért, a fiatalok többsége humán szakok iránt érdeklõdik.

A General Electric mögött a Bosch a második legnagyobb foglalkoztató a hazai iparban: a vállalatcsoport jelenleg 13 céggel, közte több gyáregységgel és kutatási központtal van jelen Magyarországon, dolgozóinak száma az idén elérte a 7500-at. A cég az elmúlt években 100-150 mérnököt vett fel minden évben, és a következõ években is hasonló ütemben bõvítenék dolgozóik számát – hangzott el a cég által a magyar mûszaki felsõoktatás intézményeinek és hallgatóinak szervezett nyílt napon. A rendezvényen szinte minden hazai mûszaki felsõoktatási intézmény képviseltette magát, 500 diák és 50 oktató vett részt, a legtöbben a Budapesti Mûszaki Egyetem hallgatói közül érkeztek.

A cég vezetõi, Jan Peter Stadler, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetõje, és Thomas J. Schönberg, a Bosch hatvani gépjármûelektronikai gyárának vezetõje egyaránt úgy vélték, a magyar mûszaki oktatás jó színvonalú, a fiatal mérnökkel kedvezõek a tapasztalataik. A Bosch már már az egyetemi évek alatt igyekszik kapcsolatot keresni a diákokkal, a leendõ pontenciális munkavállalókkal, ezt, és a képzés színvonalának emelését is szolgálja, hogy több mûszaki egyetemet támogatnak például mûszaki laborok kialakításával. Ugyanakkor problémának látják, hogy a hazai felsõoktatásban kisebb szerephez jut a mûszaki képzés, az oktatás és a fiatalok érdeklõdése egyaránt humánorientált.

A máig részben családi kézben lévõ Boscht 1886-ban alapított Robert Bosch, a finommechanikai cég elsõ külföldi telephelyét 1898-ban nyitotta Angliában, de már 1899-ben megjelent Magyarországon is. A tavaly 46,3 milliárd eurós forgalmat bonyolító cég öt kontinensen több mint 270 ezer embert foglalkoztat, leginkább talán autóipari fejlesztéseirõl ismert. Itthon Hatvanban van autóelektronikai gyáruk, de Egerben, Miskolcon és Dunaújvárosban is jelen van Budapest mellett a cég.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?