Eltűnnek az Aral-kutak Magyarországról

2003.02.10. 11:53
A brit BP olajkonszern több mint háromszáz benzinkutat, köztük 55 magyarországit ad el az OMV osztrák olajtársaságnak, hogy a német Aral átvétele érdekében eleget tegyen a kartellszabályoknak. Az OMV célja kelet-európai piaci részesedésének megduplázása. Az üzlet részeként a magyar BP a tavaly megszerzett Aral-kutakat adja át az OMV-nek.
A BP összesen 247 németországi, ötvenöt magyarországi és tizenegy szlovákiai kutat ad el az OMV-nek, közölte az MTI. Az osztrák cég ezen kívül 45 százalékos részesedést kap a Bayernoil olajfimomítóból és 18 százalékos részesedést a Trans Alpine kőolajvezetékből, amely Triesztből kiindulva látja el nyersolajjal a Bayernoilt.

A BP Magyarországon az Aral-kutakat adja

A német kartellhivatal által meghatározott feltételek között ugyan nem szerepelt a magyar és szlovák kutak eladása, de a BP a csomag vonzóbbá tétele érdekében az itteni állomásokat is eladásra kínálta. A BP Magyarország 2002-ben szerezte meg az Aral kenőanyag-márkanevet és a kutakat, most csak ez utóbbiaktól kívánnak megválni, mondta az Indexnek Magyar Tamás, a BP Magyarország Kft. ügyvezetője. Az itteni kutakat a BP nem alakította át, azok továbbra is Aral-névvel futottak, az OMV azonban várhatóan lecseréli a dizájnt is, tudtuk meg.

OMV: Cél a piaci részesedés duplázása

Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója az üzlettel kapcsolatban elmondta: "Ez a vásárlás elengedhetetlen célunk eléréséhez, hogy 2008-ra megduplázzuk piaci részesedésünket". A Reuters értesülése szerint a Bayernoil tíz százaléka az eladás után is a BP-nél marad.

A PKN Orlen is bevásárolt

A BP szerint a vételár 377 millió euró, ehhez jön még a forgóeszközök értéke az átvétel napján. A német BP elnöke, Wilhelm Bonse-Geuking hétfőn közölte, hogy reméli, ezzel eleget tesznek a német kartellhatóság követelményeinek, és átvehetik a Veba Oelt és vele az Aralt. Decemberben már megalkudtak, hogy csaknem ötszáz BP és Aral töltőállomás a lengyel PKN Orlen konszernhez kerüljön.

Nyolcszáz kutat kell eladni

A kartellhivatal a tisztességes verseny érdekében csak szigorú előírások teljesítése mellett hajlandó igent mondani a BP és az Aral egyesülésére. A BP/Aralnak meg kell válnia összesen nyolcszáz töltőállomástól és az ingolstadti olajfinomítótól is.

Már az OMV a második

Az OMV lett a második legnagyobb töltőállomás-hálózattal rendelkező olajtársaság Magyarországon, miután az Aral-kutak megvásárlásával 168-ra nőtt kútjainak száma. Pécsi-Szabó Miklós, az OMV Hungária Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: ezzel nagy lépést tettek kitűzött céljuk eléréséhez, hogy 2006-ig 20 százalékra növeljék piaci részesedésüket a forgalom tekintetében. A megvásárolt Aral kutakkal az OMV piaci részesedése 16-17 százalék közé emelkedik a jelenlegi 11 százalékról.

A forgalom alapján számolt piaci részesedést tekintve az OMV a harmadik helyen áll a vezető Mol és Shell mögött. Az osztrák cég magyarországi leányvállalatának vezetője azonban szeretné, ha a forgalom tekintetében is feljönnének a második helyre. Az Aral kutak megvásárlásával javul az egy kútra jutó éves forgalom is. Eddig az OMV kutak éves átlagos forgalma 2,1 millió liter volt, míg egy Aral töltőállomás 3,3 millió litert adott el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás