József, Bánk
-6 °C
0 °C

Olcsók és színvonalasak a budapesti irodák

2005.01.26. 15:58
A régiót tekintve Budapesten jó minőségű iroda bérelhető jó áron, a kínálat nő és ez stabilizálja az árakat - írja a Cushman, Wakefield Healey and Baker nemzetközi ingatlantanácsadó cég felmérése.
Budapest központjában a legigényesebbnek számító irodahelységek bérleti költsége évi 287 euró négyzetméterenként, beleértve a bérleti díjat, az ingatlan után fizetendő adókat, valamint a közös költséget. Ez olcsóbb mint Bécs, ahol ugyanez 336 euró/négyzetméter vagy Varsó (325 euró/négyzetméter), de drágább, mint Budapest legfőbb regionális vetélytársa, Prága, ahol 2004-ben 270 euró/négyzetméter évenkénti bérleti költséggel lehetett számolni.

Töredékek

Ugyanakkor Budapesten egy színvonalas iroda bérleti költsége mindössze 18 százaléka annak, amennyit London West End Mayfair körzetében kell fizetni - írja a Business Space Across the World című kiadványban megjelent összehasonlító tanulmány. A tanácsadó cég budapesti irodapiaccal foglalkozó részlegének vezetője szerint a régió legmagasabb színvonalú irodáinak nagy része Budapesten található, miközben a bérleti költségek is kedvezőek.

A Magyarországon belül terjeszkedni kívánó bérlők, másrészt a régióba belépni szándékozó cégek élénkítették e keresletet, és így csökkenésnek indult a sokáig magas kiadatlansági ráta. Ezzel párhuzamosan az A kategóriás irodahelységek kínálata is tovább bővül, ebből következően stabil bérleti díjakra lehet majd számítani Budapesten.

Verseny

A világméretű rangsorban toronymagasan London vezet 1.571 euró/négyzetméter/ év bérleti költséggel, Párizs (945 euró), Tokió (723 euró) és New York (680 euró) előtt. Hong Kong-ban emelkedtek a legnagyobb mértékben az árak, így a város - tizenkét helyet előre lépve - az ötödik helyen áll 637 euróval, ami 109 százalékkal több mint egy évvel korábban, de még mindig 42 százalékkal elmarad az 1997. évi csúcstól. A sorban 624 euróval Moszkva a hatodik.

A Business Space Accross the World 2005-ös kiadványa az irodabérlet összköltsége szempontjából legdrágább városokat rangsorolja a világ 47 vezető országának egy-egy városát véve alapul. A listán Budapest a 27., két hellyel került hátrább az előző évhez képest. A Közép-Kelet Európai térségben Varsó a legdrágább, majd Budapest, Prága, Bukarest (259 euró/négyzetméter /év), Zágráb (246 euró) és Pozsony (199 euró) következik. Az utolsó, 47. helyen 100 euróval Bangkok áll. A felmérést a Cushman, Wakefield Healey and Baker - a Cushman and Wakefield nemzetközi ingatlantanácsadó cég európai divíziója állította össze.