Alfréd
-3 °C
3 °C

Brüsszel nem látja a reformokat

2007.06.13. 14:03
Kapcsolódók (9)
Dicséri az eddigi eredményeket, de a jövőt illetően bizonytalannak látja Magyarország államháztartási helyzetét az Európai Bizottság: a reformok tényleges végrehajtása nélkül a konvergenciaprogram sem tartható.

Magyarországon a túlzott hiány 2009-es határidőig történő kiigazítása továbbra is veszélyben van; a cél elérése a strukturális reformtervek további részletezésétől és végrehajtásától, valamint a költségvetési keretek megerősítésétől függ. A Bizottság ezért továbbra is élénk figyelemmel kíséri a magyarországi helyzet alakulását, többek között a magyar hatóságok által évente kétszer benyújtott, az elért eredményekről szóló jelentések alapján - áll az Európai Bizottság szedán kiadott jelentésében.

"A tervezettnél jobb 2006-os költségvetési eredményekre alapozva ezért fenn kell tartani a konszolidációs erőfeszítéseket, különösen a kiadási oldalon, a strukturális reformokat pedig részletesebben ki kell dolgozni és végre kell hajtani" - nyilatkozta Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos.

Dicsértek is

Magyarország 2006 közepe óta jelentős lépéseket tett a költségvetési konszolidáció felé, miután 2006-ban mérsékelte az államháztartás helyzetének romlását, 2007-re pedig jelentős hiánycsökkentést tett lehetővé - áll a jelentésben, a bizottság szerint jelenleg nem tűnik szükségesnek a túlzott hiány esetén követendő eljárás keretében további lépéseket ajánlani. A bizottság úgy látja, a kormány számos strukturális reform végrehajtását kezdte meg a közigazgatás, az egészségügy, a közoktatás és a nyugdíjrendszer terén és megtette az első lépéseket a költségvetési keretek erősítése felé. Ugyanakkor felhívják a figyelmet: a tovább részleteket illetően még bizonytalanság övezte strukturális reformok teljes körű végrehajtása szükséges a konvergenciaprogramban vázolt pálya tartásához.

Magyarország 2004 óta túlzott hiány esetén követendő eljárás alatt áll. Az Európai Tanács 2006. október 10-én fogadott el egy harmadik ajánlást, melyben a túlzott hiány azonnali kiigazítására szólította fel Magyarországot, miután az elmulasztotta végrehajtani az első két ajánlás rendelkezéseit. A Tanács a korábbi határidőt - egy évvel meghosszabbítva - 2009-re módosította. Emellett kiemelten sürgette Magyarországot, hogy hiteles és fenntartható módon csökkentse a hiányt, és ehhez 2006-ban állítsa meg az államháztartás helyzetének romlását, majd 2007-ben csökkentse jelentős mértékben a strukturális hiányt, és állítsa határozottan csökkenő pályára a bruttó államadósságrátát. A Tanács emellett felkérte Magyarországot a tervezett strukturális reformok sürgős végrehajtására és a költségvetési ellenőrzés javítására. Az elért eredményekről Magyarország 2007. április 26-án jelentést nyújtott be, melyben beszámolt a költségvetési és gazdasági fejleményekről, valamint az októberi tanácsi ajánlással kapcsolatban hozott intézkedésekről.

Veres adóreformot ígér

Az államháztartás eredményszemléletű (ESA) hiánya az idén minden számítás szerint a GDP 6,4 százalékát jelentő szinten belül marad - mondta Veres János pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői sajtótájékoztatón. A pénzügyminiszter az eredeti előrejelzés szerinti 6,8 százaléknál kedvezőbb hiányprognózist a tervezett szinten alakuló kiadásokkal, illetve az azt meghaladó bevételekkel indokolta. A bevételi oldal jó teljesítményében a gazdaság fehéredése, illetve az adózási és járulékfizetési fegyelem növekedése is szerepet játszik - fűzte hozzá. A pénzügyminiszter beszámolt az Európai Bizottságnak a magyar konvergenciaprogramról szerdán nyilvánosságra hozott véleményéről. Ismertette: a bizottság elismerte az államháztartás hiányának csökkentésére tett lépéseket, és úgy ítélte meg, hogy a program maradéktalan végrehajtásával 2009-re Magyarországon az államháztartás hiánya a GDP 3 százalékára csökkenhet, új intézkedések meghozatala nélkül.

A pénzügyminiszter megerősítette: a GDP idei bővülésére vonatkozó kormányzati prognózist csak az első félévi adatok ismeretében tekintik át újra, különös tekintettel a növekedés belső szerkezetére. Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Pénzügyminisztériumban elkészült az adórendszer átalakítására vonatkozó munkaanyag, amely sok változtatást tartalmaz az egyes adónemekben, egyebek között a magánszemélyek adózására vonatkozó adónemekben is a következő évekre. Hozzátette: a javaslatról még nem volt koalíciós egyeztetés és kormánydöntés sem született róla, így részleteket sem ismertetett.