Bernát, Felícia
12 °C
25 °C

Surányi nem lesz EBRD-elnök

2008.03.21. 10:33
Hazánk mégis a közös európai jelöltet, a német Thomas Mirrow-t támogatja. De rossz szájízzel, Veres Jánosnak fáj a jelölési folyamat átláthatatlansága.

Magyarország visszavonta Surányi György jelölését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöki posztjára. Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője pénteken közölte: erről Veres János levélben már értesítette Tommaso Padoa Schioppa-t, az EBRD kormányzótanácsának elnökét.

A levélben a magyar pénzügyminiszter azt is megírta, hogy miután az ország visszavonta Surányi György jelölését, támogatja az európai közös jelöltet, a német Thomas Mirow pénzügyminiszter-helyettest. Hazánk ezt a döntés azért hozta meg, hogy ebben a kérdésben is érvényesüljön az európai egység.

Ugyanakkor Veres János nehezményezte a jelölési folyamatot, csalódottságát és rosszallását fejezte ki ezzel kapcsolatban. A pénzügyminiszter egyben reményének adott hangot, hogy a következő alkalommal átláthatóbb módon zajlik majd az egyeztetés a jelölésről – mondta Pichler Ferenc.