Klaudia
-4 °C
2 °C

Szánalmas a magyar költségvetés

2005.10.03. 18:54
Erős kritikával illette az Európai Unió nagy befolyással rendelkező pénzügyi bizottsága a magyar fiskális politikát - nyilatkozta a Reutersnek egy uniós illetékes. A testület pénteken még nem teljes létszámban tanácskozott azzal a céllal, hogy az október 11-i, immár teljes létszámú ülésre ajánlásokat dolgozzon ki. Arról nincs döntés, milyen ajánlásokat fogalmaznak meg Magyarország, de szankcióktól még nem kell tartani.
A Reuters forrásának állítása szerint a magyar költségvetés igen szánalmas állapotban van. A hiány jóval magasabb mint az előre jelzett, a kormány pedig semmit nem tesz annak érdekében, hogy a kiadások növekedését meggátolja. A GDP-arányos deficit idén elérheti a 6,1 százalékot, míg jövőre 4,7 százalék lesz a korábban prognosztizált 3,6 és 2,9 százalékkal szemben.

Négy éve mindig elszúrjuk

A pénzügyi bizottság illetékese arra is rámutatott: már négy éve folyamatosan nem teljesülnek a kormány által meghatározott célok. Ennek ellenére júliusban az Európai Bizottság még úgy vélte, hogy a kilátásba helyezett deficitcsökkentő lépések elegendőek lesznek arra, hogy a tervezett hiányszám tartható legyen.

Az újabb, jövő hétre várható ajánlások minden bizonnyal már lényegesen különböznek majd ettől. A Reuters forrása szerint a konkrét ajánlások Magyarország esetében még nem készülnek el október 11-re, így legkorábban csak novemberben kaphatja azokat meg a magyar kormány.

Büntetés még nincs

A fiskális politika hibáiért a Bizottság egyelőre nem jogosult pénzügyi bírság kiszabására, ezt csak akkor tehetné meg, ha az ország az euró-zóna tagja lenne. Szóba jöhet a strukturális alapok forrásainak korlátozása, ugyanakkor ez gyakorlatilag zéró valószínűségű.

Úgy tűnik, a pénzügyminisztérium és a kormány eddig nem igazán vette komolyan a költségvetés problémáit, süket volt a kritikákra. A választások előtt érdemi reformokba nem fogott, a kiadáscsökkentő lépések erőtlennek bizonyultak. Naponta kerülnek bejelentésre olyan intézkedések, melyek a bevételeket kurtítják, a kiadásokat növelik, látható tehát a készülődés a jövő évi választásokra.

Egyelőre a pénzügyi piacok még nem büntettek igazán, az állampapírpiacon és a forintpiacon is csak kisebb korrekció történt. Egyre elterjedtebb a piacon a vélemény, hogy a felelős fiskális politikát és a reformokat csak egy kisebb pénzügyi krízis tudja majd kiváltani más kényszerítő erő hiányában. Az Európai Bizottság majdani negatív véleménye elbizonytalanítólag hathat a külföldi befektetőkre, a nagy hitelminősítők már nem cáfolják kategórikusan a magyar adósság leminősítésének lehetőségét. Az S&P legutóbbi véleménye kifejezetten negatív volt.