Sára, Márió
2 °C
6 °C

Felszámolják a csongrádi bútorgyárat

2003.08.26. 17:15
Felszámolási eljárás kezdeményezéséről döntött a csongrádi Warten Tisza Bútoripari Rt. közgyűlése keddi ülésén. a jelenleg 170 dolgozót foglalkoztató bútorgyár 2001-ben már veszteséges volt.
Felszámolási eljárás kezdeményezéséről döntött a csongrádi Warten Tisza Bútoripari Rt. közgyűlése keddi ülésén. A cég vezetőit az MTI munkatársának nem sikerült elérnie, de egyéb forrásokból megtudta: a jelenleg 170 dolgozót foglalkoztató bútorgyár 2001-ben már veszteséges volt. A következő évben a tényleges üzemi veszteség meghaladta a 400 millió forintot, amit akkor egy adósság-elengedéssel le tudtak redukálni mintegy 200 millió forintra. Az idei év első öt hónapjában a veszteség meghaladta a 200 millió forintot, és a cég fizetésképtelenné vált.

A társaság elődjét, a Tisza Bútoripari Vállalatot 1963-ban hozták létre csongrádi székhellyel és négy városban - Csongrádon, Szolnokon, Sátoraljaújhelyen és Szombathelyen - lévő gyáregységgel, saját bolthálózattal. Mint Lovász László, a vállalat volt vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a cég fénykorában, 1989-ben 1.600 dolgozót foglalkoztatott, árbevétele elérte az 1,5 milliárd forintot.

Nyolcvanmilliós profit is volt

Csongrádon abban az évben meghaladta a kilencszázat a foglalkoztatottak száma, 662 millió forintos árbevétel mellett a nyereség 80 millió forint volt. A volt igazgató ismertetése szerint a rendszerváltozás idején a cég egy ideig még őrizte a "nagyvállalati rangot és a korábbi piaci munkával megszerzett elismertséget".

A privatizálás előtt önállósodtak a gyáregységek; a csongrádi esetében a magánosítás több menetben zajlott, végül egy amerikai cégcsoport tulajdonába került.