Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Zuhan a forint, 260 körül az euró

2006.03.08. 17:04
A forint napközben még tartotta magát, a bankközi piac zártával a kereskedők délután még gyengülést, de folyamatos és lassú gyengülést vártak, ehhez képest estére már 259 forintot is adtak egy euróért. Az amerikai, európai és japán kamatok emelkedésével kapcsolatos várakozások erősödése, az orosz piac túlértékeltsége és az olajárak csökkenése is szerepet játszik az egész régiót érintő tőzsdei hanyatlásban: a magyar piac 3 százalékos gyengülése valamivel magasabb, mint a cseh és a lengyel esés, de nem jelentős az eltérés.
Jelentősen gyengült a forint a bankközi devizapiacon szerdán, az eurót négy óra tájban 256,65/75 forinton jegyezték, több mint másfél forinttal a keddi 255,00/05 forint felett. A magyar pénz utoljára tavaly májusban járta meg ezt a szintet. Szakemberek kevés esélyt látnak a forint erősödésére, lassú, további folyamatos gyengülésre számítanak - írta az MTI. Fokozatosan felfele tolódik az a sáv, amelyben az euró/forint kurzust várja a piac. Míg a hét első felében 255-256 forint között várták az eurót, most 256-258 forint tűnik valószínűbbnek, de mindent a régiós mozgás határoz meg - mondták a piacon. A feltörekvő piacok legtöbbje is jelentős veszteséggel zárta a napot.

Fél hat után viszont eldőlt, nem lassú gyengülésre kell számítani: a Portfolio.hu beszámolója szerint ekkor átmenetileg áttörte a 259-es szintet is a forint az euróval szemben. Ez már 2 éves mélypontnak és napon belül mintegy 1.5%-os leértékelődésnek felel meg. A régióban, illetve a bővebb feltörekvő piaci térben is tovább tart az erőteljes eladói nyomás. Az okok mögött a globális kockázatvállalási hajlandóság mérséklődése, a fejlett piaci hozamemelkedés hozamfelárat szűkítő hatása áll, amely a biztonságosabbnak vélt (jobb makrogazdasági fundamentumokkal rendelkező) piacok felé tereli a befektetőket.

Az egyik nagyobb piaci szereplő a Portfolio.hu által idézett devizatradere szerint jelentős tételek mozognak, a probléma pedig az, hogy valójában most nagyon nehéz konkrét újabb támasz-szintet találni a magyar fizetőeszköz számára. A régiós hangulat negatív, holnap igen könnyen meglehet a 260-as szint. Afölött már az (időben) rendkívüli kamatemelés valószínűsége egyértelműen nő. A mai napon délutánig - a tegnapihoz hasonlóan - ismét az volt a jellemző, hogy a régiós devizák a magyarnál nagyobb mértékben gyengültek az euróhoz képest. Estére azonban felzárkózott a forint a többiekhez. A lengyel zloty ma újabb több mint 1%-kal értékelődött le a tegnapi 1.4%-os esést követően.

Egy hét alatt 2000 pontos esés a tőzsdén

Három százalékos eséssel zárt a BUX, a Budapesti Értéktőzsde indexe alig több mint egy hete még 24 ezer pont fölött történelmi csúcsot döntött, szerdán napközben viszont 22 ezer pont alá is süllyedt néhány pillanatra, majd ezen érték felett kevéssel stabilizálódott. A vezető papírok mindegyike (Mol, OTP, Magyar Telekom, Richter, Egis) legalább 2,5 százalékot veszített értékéből, a legnagyobbat - négy százalékot - a Richter bukta.

Döntően az amerikai és európai kamatemelési várakozások felerősödésének, az esetenként a jelenlegi 4,5 százalék helyett 5 illetve 5,25 százalékos kamatcélt is elképzelhetőnek mondó elemzéseknek köszönhető, hogy a feltörekvő piacok részvénypiacairól megindult kifelé a tőke - mondta az Indexnek Sarkadai Szabó Kornél a Raiffeisen, és Suppan Gergely a Takarékbank elemzője. Sarkadi ugyanakkor kiemelte: az orosz tőzsde a közelmúltban túlértékeltté kezdett válni, elsősorban az energiaszektor vállalatai között többen szinte egy szintre kerültek a nagy nyugati cégekkel, ami erősítette a zuhanást. Akárcsak az olajárak hektikus, illetve a további csökkenést sejtető alakulása. Mindezek együttes hatására már nem korrekcióról, hanem tőkekivonásról van szó, ami további gyengülést feltételez.

Csütörtökön várhatóan Japán is kamatot emel, azok után, hogy a múlt héten az ECB döntött így (2,25-ről 2,5 százalékra emeltek), az amerikai FED egyik alelnöke pedig hétfőn tett olyan nyilatkozatot, amely tovább erősítette az amerikai kamatemelésre vonatkozó várakozásokat - magyarázta Suppan Gergely, minek is köszönhető, hogy miközben február 27-én még történelmi csúcsot döntött a magyar börze, mostanáig bő egy hét leforgása alatt 2000 pontot zuhant az Index. Suppan szerint a 22 000 ezres érték határvonalat jelenthet, legalábbis a mai kereskedés ezt igazolta, bár arra nincs garancia, hogy akár holnap ne zuhanna ez alá az index.

Sarkadi Szabó Kornél szerint ugyanakkor ma nehéz határokról beszélni, véletlen egybeesésnek is tekinthető, hogy a régióban nem kiemelkedő 3 százalékos zuhanás éppen a 22 ezer pontos érték elérését jelentette. A magyar tőzsde bár nagyobbat bukott mint a 2,8 százalékot eső varsói, illetve a 1,6 százalékos mínuszt elkönyvelő prágai tőzsde, de nagyságrendi különbségről nem lehet beszélni.

Mit hoz a holnap?

Szerdán zárva volt a kedden még öt százalékos zuhanást produkáló orosz tőzsde, mely jelenleg Sarkadi szerint viszi magával lefelé a régiós piacokat. A mai esés is részben annak lehet köszönhető, hogy a befektetők már előre is féltek a holnapi, további eséstől és elébe mentek annak. A tőkekivonás azonban így is folytatódhat a következő napokban is. Ez érzékelteti hatásást a forint árfolyamában is - mondta Suppan Gergely, ahol szerdán a napokig biztosnak tűnő 255 ft/eurós árfolyam is megdőlt. A forint további gyengülése a tőzsdére is visszahat, hiszen a gyengüléssel nőnek az állampapírhozamok, az további tőkekivonást eredményez a részvénypiacon. Sarkadi Szabó Kornél szerint talpra-állásra akkor van esély, ha a jelenleg éppen negatív korrekciót megélő fejlett piaci tőzsdék erősek maradnak, ha az olajárak nem csökkenek tovább és ha az orosz piac sem zuhan tovább - ez azonban túl sok "ha" hangsúlyozta az elemző.