Zuhan a tőzsde is

2007.08.15. 13:03
Az amerikai jelzálogpiaci válság nyomán tovább tart a feltörekvő piacok tőzsdéin a mélyrepülés. A BUX kétszázalékos mínuszban, 27 ezer pont környékén jár, de a régió összes tőzsdéjét az eladók uralják. Főleg a pénzügyi szektor papírjaitól igyekeznek szabadulni a befektetők, az OTP már 3,5 százalékos mínuszban van.

A reggel 9 órás tőzsdenyitást követő szűk négy óra alatt 3,5 százalékot veszítettek a tegnapi záráshoz képest az OTP-részvények tulajdonosai. A nagybank papírjai a keddi kereskedést még 9676 forintos áron zárták, a reggeli nyitóár már csak 9500 forint volt, kora délután pedig 9350 forinton kereskednek az OTP-részvényekkel. Az OTP forgalma meghaladta a 15 milliárd forintot, ami több mint a fele az eddigi 27,2 milliárdos kereskedésnek.

Az amerikai jelzáloghitelezési problémák hatására a világ tőzsdéin elsősorban a pénzügyi cégek papírjaitól próbálnak szabadulni a befektetők. Az OTP vesztét ez okozza, de általánosan is jellemző a tőzsdék, elsősorban a feltörekvő piacok gyengélkedése. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a technikai elemzések szempontjából lélektaninak számító 27 ezer pontos szint alá esett, jelenleg 26 985,8 ponton, 1,8 százalékos mínuszban van.

2,9 százalékos mínuszban van a Richter, 1,5 százalékot veszített a Fotex, 1,2 százalékot az MTelekom. A forgalmasabb részvények közül 1,1 százalék az Egis bukása, és csak a Mol tartja magát a mindössze 0,1 százalékos mínusszal.

A térségbeli tőzsdéket is az eladók uralják: a cseh PX 1,3, az orosz RTS 1,4, a török ISE 100 2,1 százalékot esett már a délelőtt során. Nemcsak a régiós piacokon feszült a helyzet, a vezető nyugat-európai tőzsdék is 1 százalék fölötti veszteségben vannak. A távol-keleti piacok és az ausztrál tőzsde 2-3 százalékos veszteségben zárta a kereskedést európai idő szerint szerda délelőtt.

Az amerikai jelzálogpiac visszaesése mellett a bizonytalanságot fokozhatja a Wal Mart keddi gyorsjelentése is, a világ legnagyobb kiskereskedelmi láncától ugyanis a befektetők sokkal jobb eredményeket vártak.