Kormányprogram kívülről

2006.03.21. 16:54
Évente 250 milliárd forint lenne megtakarítható pusztán a gazdaságpolitika hitelességének megerősítésével - szerepel egyebek között abban az egyelőre készülő tanulmányban, mely komplett makrogazdasági útmutatót tartalmaz a magyar államháztartás a gazdaság növekedésével kísért "rendberakásának" módjára. A CEMI (Central European Management Intelligence) koordinálásában, többek között Csaba László, Simor András és Járai Zsigmond védnöksége alatt készülő programnak az érezhető csökkentést jelentő adóreform az egyik alapja, de részleteket csak májusban, a választások után árulnak el, elkerülendő, hogy most politikai össztűz alá kerüljenek.
Hatékonyabb, olcsóbb állam, adócsökkentés, foglalkoztatás növelés, a gazdaságpolitika hitelességének erősítése - ezek az alappillérei annak a választások után bemutatni tervezett stratégiai makrogazdasági programnak, melynek megalkotói szerint ma a legtöbbször téves szemlélet uralkodik a közgazdászok, a helyzet leplezésére irányuló kommunikáció a politikusok között. A CEMI koordinálta programtervezésben egy ötfős tanácsadó testület is közreműködik, ennek elnöke Csaba László, többek között a CEU tanára, Chikán Attila, volt gazdasági miniszter, a BKÁE tanára, Jakisity György, a BÉT volt elnöke, a Concorde Rt. vezetője, Járai Zsigmond, az MNB elnöke és Simor András, a Deloitte vezetője.

A "Makroegyensúly és gazdasági növekedés" című program alapvetése, hogy az államháztartási kiadások visszafogása, melynek egyik kétségtelen következménye a munkanélküliség növekedése, a kereslet visszaesése, nem jár feltétlenül együtt a gazdasági növekedés visszaesésével. Sőt: a program nem kis részben annak bemutatására helyezi a hangsúlyt, hogy számos, évekkel ezelőtt a hazaihoz hasonló problémákkal küzdő nyugat-európai országban éppen az államháztartás visszafogása és egyensúlyba hozatalával párhuzamosan sikerült az uniós átlagot jóval meghaladó gazdasági növekedést elérni.

Helyzetkép

Gazdasági növekedésünket kettősség jellemzi: Nyugat-Európánál tartósan jobb, míg régiónkhoz képest egyre inkább romló a teljesítményünk - emelte ki a CEMI vezetője, Orbán Krisztián.


Kattintson a nagyításhoz!
A magyar gazdaságban nagyobb növekedési potenciál lenne, ami alapvetően két ok miatt marad kihasználatlanul: uniós összevetésben kiemelkedően alacsony a foglalkoztatottság, illetve az államháztartás tartósan magas hiánya, a forint esetleges leértékelődésével kapcsolatos bizonytalanságérzet miatt a vállalatok drágábban jutnak hitelekhez, bizonytalanabb a beruházási környezet.

Kevesebb adó, több munkahely

Konkrét számokat, a hiánycsökkentés lehetséges, illetve a program által célzott mértékét az Index kérdésére Orbán Krisztián éppúgy nem kívánta egyelőre elárulni, mint ahogy visszautasította a már nyilvános pártprogramok értékelését is. A javaslatcsomagról egyelőre annyit tudni: az államháztartási kiadások jelentős lefaragását, illetve jelentős adócsökkentést is céloz.


Kattintson a nagyításhoz!
Ez utóbbival kapcsolatban Orbán kiemelte: ma a személyi jövedelemadót fizetők 44 százaléka a minimálbér után adózik, így a teljes szja-bevételek 10 százalékát fizetik be. Mindez azt eredményezi, hogy ma a szja-rendszer büntető jellegű, adóelkerülésre ösztönöz, ma a teljes adóteher aránytalanul nagy részét néhány százezer ember viseli. Az adóreform útja így a vállalkozói és a személyi jövedelmek terheinek közelítése lehet, az szja kulcsok mérséklése, és ezáltal az adóalap szélesítése.

Az egyik legnagyobb növekedési lehetőség a foglalkoztatás növelésében rejlik, ehhez azonban a vállalati szektor foglalkoztatáshoz kapcsolódó adóterhének csökkentésére van szükség - folytatta Orbán. A most nem kifejtett program szerint tíz év alatt egy millió új munkahely jöhet létre. A szakértő arra ugyanakkor rávilágított: miközben összességében az unióban a második legrosszabb a magyar foglalkoztatottsági mutató, jól körülhatárolható, hogy ez elsősorban mely rétegeknek köszönhető.


Kattintson a nagyításhoz!
A 15-24 évesek körében 14,9 százalékkal, az 55-64 éve közöttieknél 9,5 százalékkal, míg a 25-34 év közötti nőknél 7 százalékkal marad el az EU 25-ök átlagától a hazai foglalkoztatottság (az EU 15-ökhöz hasonlítva még rosszabb lenne a helyzet). A részmunkaidőt illetve a diákmunkát támogató programok tehát jelentős tömegeket állíthatnak munkába.

Hitelesség kell

Mindemellett elengedhetetlen az államháztartás áttekinthetőségének és a fiskális politika hitelességének javítása - emelte ki a CEMI vezetője. Eddigi megállapításaik szerint "évente mintegy 250 milliárd forint takarítható meg a hitelesség megerősítésével, aminek fontos eszköze a költségvetési folyamatok ellenőrizhetőségének megteremtése".


Kattintson a nagyításhoz!
A hitelesség kérdésében egyrészt az elmúlt években rendre módosított, és folyamatosan így is túlszárnyalt költségvetési hiányra vonatkozó adatokat, az ellenőrizhetőségnél az 1998 óta évente százas nagyságrendben sokasodó, a kiadások áttekinthetőségét szinte lehetetlenné tevő közhasznú társaságokat emelte ki Orbán Krisztián.

Nem ezen múlik az euró

A program nyilván hozzásegít az euróbevezetés feltételeinek biztosításához, de nem céldátumokra tekintettel készül - mondta az Index kérdésére Orbán Krisztián, aki szerint alapvetően politikai akarat kérdése az, hogy Magyarország 2008-ra teljesíti-e a konvergencia kritériumokat. Amit viszont -- ha a nemzetközi környezet nem változik drasztikusan - biztosra vesznek, hogy a program 2008-ra már öt százalékot elérő, és mindenki számára érezhető gazdasági növekedést eredményez.  • Bérelnék
  • Bankszámla