Bernadett
-2 °C
4 °C

Négyszáz bolttal bővül a Coop hálózata

2005.06.29. 16:42
A Honiker boltjainak a többsége július 1-én csatlakozik a Coop Hungary üzlethálózatához. Az egyesüléssel a kiskereskedők megóvhatják a versenyképességüket.

A bolthálózatok egyesülését Murányi László, a Coop Hungary vezérigazgató-helyettese jelentette be szerdán, és az is elmondta, hogy cége újabb üzletek csatlakozására számít, így év végére az üzletlánchoz tartozó egységek száma elérheti a háromezret, forgalma pedig a négyszázmilliárd forintot. A Honiker négyszáz boltja eddigi ellátójukon, a BÉE-Hálózaton keresztül csatlakoznak a Coop üzletlánchoz, és a HONI-Coop nevet használják majd.

A most csatlakozó, 25-30 milliárd forintos éves összforgalmat bonyolító négyszáz bolt ellátását továbbra is részben a BÉE-Hálózat biztosítja, így tehát a Coop üzletlánc ellátóhálózata is újabb taggal, az eddigi ötről hatra bővül.

Előnyök sora

A Coop Hungary franchise rendszeréhez történő csatlakozás így is számos előnnyel jár az üzletek számára, jelentette ki Matuszka Gábor, a BÉE-Hálózat igazgatója. Az EU-csatlakozással kiélesedő versenyben a kiskereskedelmi vállalkozások helyzete tovább nehezedik, a franchise rendszer pedig jó eszköz a kiskereskedelmi vállalkozások versenyképességének megóvására. A Coop Hungary franchise rendszere egységes árubeszerzési hátteret, logisztikai rendszert, csoport szintű beszerzésekkel járó előnyöket és egységes know-how-t biztosít számukra. Az üzletek továbbra is a magánkereskedők tulajdonában maradnak, de a franchise-lánchoz csatlakozva az eddiginél jóval hatékonyabb működésre lesznek képesek, mondta Matuszka Gábor.

A négyszáz csatlakozó üzlet a Honiker-csoport még működő tagjainak nyolcvan százalékát fedi le, és a maradék húsz százalék csatlakozása is várhatóan megtörténik az év végéig. Ezt követően a Honiker valószínűleg végelszámolással megszűnik.

A Coop Hungary 2003-ban 335 milliárd, 2004-ben 355 milliárd forint forgalmat bonyolított. Az üzletlánc a GfK Hungária ConsumerScan felmérése szerint 12 százalékos részesedéssel a második legnagyobb magyarországi kiskereskedelmi lánc a 13 százalékot lefedő Tesco mögött.