Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Csányi szerint az euróbevezetés az egyetlen kiút

2008.10.26. 21:36
Drasztikus kiadáslefaragás kell, és csökkenteni kell a béreket terhelő járulékokat is – mondta Csányi Sándor. Az OTP vezetője szerint a jelenlegi helyzetben nincs más kiút, csak az euróbevezetés.

Akár soron kívül, minden feltételt elfogadva be kell jutni az eurózónába – jelentette ki Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az MTV Szólás szabadsága című műsorában. Drasztikusan csökkenteni kell a költségvetési kiadásokat, akár 0-1 százalékos GDP-hiányt elérve. Csökkenteni kell a béreket terhelő járulékokat is, mert ha ilyen magasak maradnak, akkor még inkább nő a munkanélküliség. Ha ez nem történik meg, akkor a vállalkozók választhatnak a csőd vagy a feketemunka között.

A mostani helyzetben az ellenzéknek és a kormánypártoknak meg kell egyezniük. Kérelmezni kell az Európai Uniótól, hogy soron kívül bevezethessük az eurót, a kormánynak és az ellenzéknek minden feltételt be kell vállalnia ehhez. Már jövőre be kell lépni az euró előszobáját jelentő ERM II-be, stabilizálni kell a forintot. Szerinte a soron kívüli bejutás esélye 50 százalék, de meg kell próbálni.

Csányi még a mostani 280-as árfolyamot is el tudná képzelni középtávon – hiszen ez sokat segítene az exportpiacoknak – a lényeg, hogy stabil maradjon az árfolyam. Azt azért megjegyezte, hogy a 278-280 körüli árfolyammal akkor nem lenne gond, ha nem 240-250-ről esett volna el olyan hirtelen. Biztató volt a kamatemelés és IMF-fel való tárgyalás is. A lényeg, hogy a forint árfolyamát mindenképpen stabilizálni kell.

A másik probléma Magyarországon, hogy egy év alatt nagyon megnőtt a rövid lejáratú devizaadósság. Ezek egy része anya- és leánybankok- és vállalatok közötti, éppen ezért az ilyen hitelekkel nincs is gond. A magyar államnak azonban ötmilliárd eurós adóssága van, az államnak ebben a helyzetben meg kell mutatnia, hogy ki tudja fizetni.

Az OTP Bank részvényeinek az elmúlt hetekben mutatott mélyrepüléséről Csányi Sándor azt mondta, hogy a bank megítélése egyértelműen az ország megítélésétől függ. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a bank helyzete stabil, van pénzük hitelekre, igaz kevesebb, mint korábban. A banknak nincs rossz hitele, nincsen olyan kitettsége, mely miatt érintett lehetne a pénzügyi válságban.

Az OTP az egyik legjobban feltőkésített bank Európában, ha 2009 végéig nem kapna egy euró hitelt sem, akkor is ki tudná fizetni a meglévő kölcsönöket.

A bank felvásárlásáról szóló kérdésre, Csányi Sándor azt mondta, hogy nem könnyű őket megvenni, az alapszabály kellően megvédi őket. Eszerint már az egyszázalékos tulajdonszerzést is jelenteni kellene, és egyelőre nem érkezett olyan jelzés, hogy valaki egy százaléknál nagyobb részesedést szerzett volna a bankban.