Szabolcs
20 °C
35 °C

Vihar egy pohár vízben családipótlék-ügyben

2008.07.07. 14:03
Csúszott a júliusi családi pótlék kiutalása, ez pedig azt mutatja, válságos helyzetben van az ország, válságban van a gazdaság; a kabinetnek pedig ideje volna elgondolkodnia azon, hogy tud-e kormányozni - ezeket az ítéleteket fogalmazta meg mai sajtótájékoztatóján Soltész Miklós KDNP-s képviselő, holott a járandóságokat minden érintett időben megkapja vagy már meg is kapta.

A Pénzügyminisztériumhoz fordul a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője a júliusban késve utalt családi pótlék miatt; ez maga Soltész Miklós közölte sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint. Az országgyűlési képviselő azt szeretné megtudni, miért késett a családi pótlék júliusi kifizetése, illetve, hogy milyen állapotban van a magyar költségvetés. Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy az érintettek a családi pótlékot eddig minden hónap 2-án vagy 3-án kapták meg, míg ez ebben a hónapban néhány napot csúszott, s van olyan család is, amely csak ennek a hétnek az elején kapja meg a juttatást.

Lapunkat a Magyar Államkincstárban úgy tájékoztatták, a kincstár minden hónap ötödik napjáig szokta utalni a bankszámlával rendelkezőknek a havi járandóságot, de általában már a hónap ötödik napján meg is szokták kapni a pénzt a jogosultak. Akiknek pedig a postás viszi a pótlékot, azok a hónap 10-ig kézhez kapják az apanázst. (A Pénzügyminisztérium és a szociális tárca közös közleménye tanúsága szerint a járandóságok folyósításának határideje a tárgyhót követő hónap 10-e.)

Nincs fennakadás

Minden érintett bankszámlájára már megérkezett az esedékes családtámogatás, s azok, akik postai úton kapják az ellátást, a törvényes határidőig, e hónap 10-ig hozzájutnak a támogatáshoz - áll a PM és a szociális tárca közleményében. Nincs tehát fennakadás a családtámogatási ellátások folyósításában, az utalások a jogszabályi előírásoknak megfelelően történnek.

Most is mindenki megkapja a pótlékot a törvényi határidőn belül. Ebben a hónapban az történt, mondták a kincstárban, hogy az Államkincstár Közép-Magyarországi Regionális Igazgatósága a többi régiós egységhez képest egy nappal később, de még a törvényi határidő előtt folyósította a bankszámlával rendelkezők számára a pénzt: közép-magyarországi egység pénteken, vagyis július 4-én, egy számítástechnikai hiba miatt a többi regionális igazgatósághoz képest egy nappal később utalta a járandóságot. Ezért a fővárosban és Pest megyében élő, családi pótlékban részesülők bankszámlájára ma érkezett meg a járandóság, a többi bankszámlás ügyfél múlt héten hozzájutott a támogatáshoz. (De nemcsak a családi pótlékra érvényes a történet, az anyasági támogatásra, gyedre, gyesre is.) Aki pedig a postán keresztül kapja meg a jussát, az szintén a törvényi határidőn belül, 10-ig rendben meg is fogja kapni a dotációt.

Lapunknak az Államkincstárban elmondták még, hogy a május elején fizetendő járandóság utalását a május 1-jei munkaszüneti nap miatti négynapos hétvége miatt már áprilisban elindították, így a normál esethez képest előbb kapták meg a bankszámlás ügyfelek a pénzt. Ahhoz képest valóban később jutnak hozzá most a családi pótlékban részesülők, de a törvényi határidőt ahogyan akkor is, most is betartotta a kincstár.