Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Egyre több cég csődközelben

2006.01.12. 10:52
Egy felmérés szerint hazánkban 5,8 százalékkal nőtt a fizetésképtelenné vált hazai cégek száma tavaly. Különösen látványos volt a romlás Fejér megyében, ahol 57 százalékkal több vállalat került bajba. Leginkább az élelmiszer- és textilipar, valamint az építőipari kivitelezők vannak nehéz helyzetben.
Több mint 11 százalékkal nőtt a végelszámolási, 8 százalékkal a csőd- és mintegy 3 százalékkal a felszámolási eljárások száma tavaly, derül ki a Coface Hungary legújabb elemzéséből. A felmérés készítő cég emlékeztet arra: bár elvileg a három eljárástípus közül csak a csődök jelentenek végleges fizetésképtelenséget, a hazai gyakorlat alapján a felszámolás alá kerülő cégeknél is elhanyagolhatóan alacsony a hitelezői megtérülési lehetősége.

Több mint nyolcezren nem tudnak fizetni

Tapasztalataink szerint a végelszámolások közel 90 százalékát is a társaság fizetésképtelensége miatt kezdeményezik a tulajdonosok - mondta Mikael C. Szabo, a Coface Hungary csoport ügyvezetője. Ez azt jelenti, hogy tavaly több mint nyolcezer cég szűnt meg úgy, hogy a tartozásait vagy azok túlnyomó többségét nem fizette meg. A csődök és felszámolások növekvő száma a körbetartozások miatt újabb csődhelyzeteket is eredményezhet, hiszen azok, akiknek a csődbe ment vállalkozások nem tudtak fizetni, könnyen szintén fizetésképtelenné válhatnak.

Mivel budapesti székhelyű a legtöbb cég, nem meglepő, hogy az eljárások többségét, 13 százalékát is folytatták le. Miközben átlagosan a cégek 2,8 százaléka kerül bajba, Hajdú-Biharban és Nógrádban ez az arány majdnem kétszeres, közel 5 százalék. Ezalatt Vas és Győr-Moson-Sopron megyében a mutató a 2 százalékot sem érte el.

A tavalyi adatokat 2004-hez viszonyítva az látszik, hogy Fejér megyében 57, Komáromban 29, míg Somogyban 28 százalékkal ugrott meg az eljárások száma. Eközben Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében közel 20, Csongrádban pedig több mint 56 százalékos csökkenést regisztráltak.

A legtöbb fizetésképtelenségi eljárást az építőiparban, az üzleti szolgáltatások területén, a kereskedelemben, illetve a turizmusban és a vendéglátásban regisztrálták. Ezek együttesen az esetek 49,3 százalékát adták. Ez nagy számarány jól magyarázza, miért hallunk szinte naponta olyan nehéz helyzetbe került cégről, amely ezen iparágakban működik. Azonban nem ezek a legrosszabb helyzetben lévő ágazatok. A húsfeldolgozásban ugyanis 6, a textiliparban 5,7, míg az építőiparban nagyjából 4 százalék azoknak a cégeknek az aránya, amelyek ellen valamilyen fizetésképtelenségi eljárás indult.

Az adatok azt mutatják, hogy a gyakran a nehéz helyzetben lévő szektorok között emlegetett kereskedelem és a vendéglátás, illetve mezőgazdaság fizetési nehézségek szempontjából átlagosnak tekinthető. A ritkán idézett gép- és faipar azonban, különösen a kisebb, kevésbé ismert cégek gondjai miatt, az országos átlagnál jóval nehezebb helyzetben van.