Elemér
-4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Felszámolás számlák miatt

2007.07.18. 22:38
Alapjaiban módosultak a fizetésképtelenség szabályai, már akkor is indítható felszámolási eljárás, ha a vállalkozás nem tudja fizetni a számláit.

A csődtörvény 2007. július 7-étől hatályos új rendelkezései alapjaiban módosítják a fizetésképtelenség szabályait. A kifizetetlen számlák miatt felszámolási eljárás indítható – hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC) adó- és jogi hírlevelében.

A bíróság az új szabályozás szerint fizetésképtelennek minősíti azt a társaságot – egyúttal elrendeli felszámolását is –, amely a szállítói számlában szereplő fizetési határidőt követő 15. napig nem vitatta írásban a teljesítést és nem fizette meg a számla ellenértékét, továbbá a fizetési határidő lejártát követően a szállító által küldött írásbeli fizetési felszólítás kézhez vételének napjáig sem vitatta a tartozást.

A 2006. július 1-jén hatályba léptetett és most hatályon kívül helyezett szabályozás jelentősen megnehezítette a rosszhiszeműen nem fizető adósok ellen korábban rendszeresen kezdeményezett felszámolási eljárások megindítását, úgy látszik hogy ez a gyakorlatban nem vált be. A körbetartozások elkerülését célzó intézkedéscsomag révén ismételten lehetővé válik a felszámolások viszonylag gyors megindítása a nem fizető adósok ellen.

"Felszámolási hatállyal" vitatni tehát bármely számlát ezután csak a szállító által küldött írásbeli felszólítás kézhezvételét megelőző napig lehet, utána már csak teljesítéssel lehet elkerülni a felszámolást. Ha az adós jogosulatlannak tartja a követelést, de el akarja kerülni a felszámolást, az írásbeli felszólítást követően fizetnie kell, fenntartva a követelés jogtalanságát. Utóbb e jogfenntartás alapján polgári perben visszakövetelheti a teljesítést.