Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Ezermilliárd forint a hiány

2004.06.16. 08:30
Az első hat hónapban a deficit megközelítette az egész évre tervezett hiány kilencven százalékát. A pénzügyi tárca szerint a második félévben lényegesen jobb arányok várhatók.
Júniusra az idei legmagasabb, 322,5 milliárd forintos deficitet várja a központi kormányzatnál a Pénzügyminisztérium prognózisa. Az év felére ezzel a deficit eléri a GDP 5,1 százalékát, vagyis meghaladja az ezermilliárd forintot. Ezt követően azonban csak jó híreket vár a tárca - ha hinni lehet a PM prognózisának -, a harmadik negyedévben mindössze 132 milliárd forintnyi deficit képződik, majd a negyedik negyedévben gyakorlatilag nullszaldóval zár a központi kormányzat.

Optimisták

Terták Elemér, a tárca közigazgatási államtitkára a lesújtó első öthavi eredmény ismeretében is optimista. Mint mondta: a második fél évben a bevételek a jelenleginél erősebb ütemben érkeznek majd a büdzsébe, és jó néhány kiadással - amely egyszeri tételként rontotta az első féléves eredményt - már nem kell számolni. Megemlítette, júniusban jelenik majd meg a kiadási oldalon a Rendezvénycsarnok Rt. hitelfelvétele mögötti állami kezességvállalás beváltásából adódóan 28,8 milliárd forint, amelyet azonban nem kell elszámolni az idei eredményszemléletű egyenlegben.

Felhívta a figyelmet: az első féléves várható eredmények gyakorlatilag megegyeznek azzal, melyet márciusban adott közre a tárca, ezért nincs ok arra, hogy módosítsák a második féléves prognózist. Elmondta, hogy az első féléves - igencsak lehangoló - eredmény részben az uniós csatlakozás miatt változó áfaelszámolás okozza. Júniusban gyakorlatilag nem lesz bevétele ezen a soron a költségvetésnek, mindössze 15 milliárd forintnyi áfabevételellel számol a tárca.

Rámutatott, hogy a PM és a jegybank költségvetésre vonatkozó prognózisa lényegében megegyezik, eltérést a jegybank pesszimistább áfabecslése okozza. Terták elmondta: megítélésük szerint a költségvetés bevételei a prognózis szerint alakulnak, és a kiadások között sem látszanak veszélypontok.