Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A vártnál kevesebb az állam bevétele

2005.06.16. 16:24
"Továbbra is bruttó hazai termék 3,6 százaléka a kormány hivatalos hiánycélja" - erősítette meg Katona Tamás pénzügyi államtitkár csütörtökön. Ez azt jelenti, hogy az államháztartás deficitje legfeljebb 1023 milliárd forint lehet. Holott az már biztos, hogy a bevételek elmaradnak az előirányzattól. A 161,5 milliárdos tartalékból 125 milliárdot elvonnak.
Az államháztartás hiánya a Pénzügyminisztérium prognózisa szerint 147,3 milliárd forint lesz júniusban - közölte csütörtökön a Pénzügyminisztérium. A szaktárca becslése szerint a féléves hiány értéke 985 milliárd forint lesz, ami pénzforgalmi szemléletben a GDP 4,4 százalékára, az éves 1023 milliárdos előirányzat 96,3 százalékára rúg.

A második félévre újabb intézkedések kellenek

Az áfából, szja-ból, jövedéki adóból és a tb-járulékokból együtt a tervezettnél 170 milliárd forinttal kevesebb bevétele lesz az idén az államháztartásnak az eredményszemléletű nyilvántartás szerint. Részben ezért, ha szükséges, a kormányzat további intézkedésekre is kész, így tartható lesz az éves 3,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány - mondta Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikaiból közigazgatásivá lett államtitkára.

A PM szerint az első félévben az államháztartási hiányra vonatkozó prognózis teljesülni fog. Ugyanakkor az már most látszik, hogy az egész évi eredményszemléletű 3,6 százalékos GDP-arányos deficitcél teljesüléséhez intézkedésekre van szükség. A makrogazdasági folyamatok alapján a főbb bevételek megfelelő szinten érkeznek a központi büdzsébe, az eltérés azonban a múlt évi tényleges bevételi folyamatok miatt tapasztalható.

Többletbevételekre is igényt tart az állam

A kormány a hiánycél tartása érdekében szerdai ülésén döntött arról, hogy a 161,5 milliárd forintos államháztartási tartalékból 125 milliárd forintot nem lehet elkölteni. Emellett további, többletbevételeket eredményező intézkedésekkel is hozzájárulnak a tervezett államháztartási pálya biztosításához.

Ilyen intézkedésnek számít a szerencsejáték-törvény módosítása, az Európai Unión kívüli, azaz harmadik országokból származó importáfa-rendszer átalakítása ez év július 1-jétől, a járulékalap tervezett kiszélesítése, valamint a dohánytermékek behozatalának szigorúbb ellenőrzése is.

Újabb autópályás negyvenmilliárd

Mintegy 40 milliárd forinttal tehermentesíti a központi büdzsé kiadási oldalát az, hogy megváltozott az autópálya-építés finanszírozási formája, miáltal a PPP-projektek révén a tervezettnél több autópálya-szakasz épül meg magánberuházásban. Az államháztartási tartalékban összesen 36,5 milliárd forintnyi "elkölthető összeg" marad.

Nem változik a GDP-előirányzat

Katona Tamás emlékeztetett arra, hogy az idei első öt hónapban jól alakultak a gazdaság folyamatai. A hazai gazdaság szerkezete jó, az első negyedéves hivatalos GDP-adat alapján a tárca továbbra is fenntartja, hogy az idén a GDP éves bővülése 3,5-4 százalékra várható.

A tavalyinál 110 milliárddal nagyobb a hiány

Az első öt hónapban az államháztartási deficit a prognózishoz képest 25 milliárd forinttal jobb lett - emlékeztetett Katona Tamás. Január elejétől május végéig 837,7 milliárd forint lett az államháztartás végleges hiánya, ami az éves előirányzat 81,9 százaléka. Tavaly az első öt hónapban az államháztartási hiány 722,4 milliárd forintot tett ki, ami akkor az éves előirányzat 56,2 százalékát érte el.

Várfalvi István helyettes államtitkár elmondta, hogy júliusban és decemberben többletet vár a pénzügyi tárca, míg novemberben deficittel számol. Ez utóbbi főleg a 13. havi nyugdíj második felének kifizetéséből adódik majd.