Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Döglődik a Balaton

2004.07.09. 08:15
Idén alig feleakkora a forgalom, mint az eleve gyászos tavalyi szezonban. Rossz idő, foci Eb, lelakott hotelek, elmaradó turisták.
Az idényjelleggel nyitva tartó Balaton környéki szállodák kihasználtsága annak ellenére gyenge, hogy ezek gyakorlatilag a tavalyi árakon kínálják a szobákat - tudta meg a NAPI Gazdaság Tusa Pétertől, a Magyar Szálloda Szövetség balatoni területi igazgatójától. A vendégek elmaradása mögött a kedvezőtlen időjárás, az elmaradt felújítások, a foci Eb, illetve a német szabadságolások időpontja állnak.

El sem indultak

A portugáliai viadal érezhetően megfogta a meghatározó németek utazási kedvét, egy részük odament, nagyobb részük viszont nem indult útnak, amíg csapatuk versenyben volt (kérdés, hogy az olimpiának milyen hatása lesz augusztusban).

Ugyancsak jelentős súllyal esik latba, hogy a minőség szintje évről évre csökken. Jelenleg a Balaton környéki idényhotelek átlagosan alsó közepes minőségű szolgáltatásokat kínálnak, ami egyre kevésbé vonzó.

Minőségi visszaesés

Az elmaradt felújítások okozta minőségi visszaesés vezetett az osztrák vendégek egyre nagyobb arányú elmaradásához. A legkedvezőbb helyzetben a termálhotelek vannak - ezek működése gyakorlatilag független a szezontól - és az egész évben nyitva tartó egységek, amelyek alapozhatnak a konferenciaturizmusra is.

A megkérdezett éttermek és a strandokon található kiszolgáló egységek harminc-negyven százalékos forgalomcsökkenést tapasztalnak az elmúlt év azonos időszakához képest. A tulajdonosok hiányolják a külföldi, elsősorban német és osztrák vendégeket; többségük szerint ők átpártoltak a horvát tengerpartra vagy a török Riviérára, az alacsonyabb jövedelmű, "csomagtartós, főzőcskézős" turisták pedig nem költenek sokat.

Rossz idő

A füredi sétányon található Stefánia vitorlásétterem tulajdonosa, Kiss István szerint elsősorban az időjárás okolható a bajokért és az igazi nyár beköszöntével fellendülhet a forgalom.

Egyelőre a kempingekben is kevesebb a vendég az előző évhez képest. A Siótour Rt. által üzemeltetett szálláshelyeken felfelé ívelő tendencia figyelhető meg, előreláthatóan a tavalyi forgalmat produkáljuk majd - mondta Halmos Gábor, a társaság vezérigazgatója.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!