Emőke
-4 °C
9 °C

Kihal a Balaton?

2004.06.10. 08:29
A vállalkozók szerint már az is siker lenne, ha legalább annyi turista érkezne, mint tavaly. A kevesebb német turistát nem tudják ellensúlyozni az idelátogató hollandok és dánok.
Nem túl rózsásak a kilátások a szezon előtt az idegenforgalomban. A Balaton északi, illetve déli partját "uraló" idegenforgalmi társaságok egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy az idén sem várható számottevő növekedés, a tavalyi szint elérése már nem számítana csalódásnak.

Pesszimisták

A mostani szezonban az előzetes foglalások, illetve érdeklődés alapján nem számíthatunk a tavalyinál számottevően több vendégre - mondta Csákvári Árpád, a az északi parti szervezett turizmus vezető cége, a Balatontourist vezérigazgatója. Ennél némiképp pesszimistább véleményt fogalmazott meg Halmos Gábor, a déli parton hasonló piaci pozícióban lévő Siotour vezérigazgatója, szerinte ha tíz százalékon belül tudják tartani a forgalom csökkenését, az már jó eredménynek számítana.

A kilátásokat mindkét vezető a német piac pangásával hozza összefüggésbe: a korábbi évekhez képest jelentősen, mintegy felére esett a német látogatók száma. Nőtt ugyan a holland és - elsősorban az északi parton - a dán vendégek száma, de ez nem tudja ellensúlyozni a németek elmaradását. Mindkét társaságnál csak korrigálták áraikat, lényegében nem éltek említésre méltó emeléssel, a növekedés három-öt százalékot tesz ki.

Később döntenek

Az előzetes foglalásokat az is visszaveti, hogy a potenciális turisták egyre későbbre halasztják a nyaralásról való döntést, s inkább egyéni megoldásokat választanak, így egyre kevésbé lehet alapozni a szervezett beutaztatásra. Szintén nem képes ellensúlyozni a külföldi vendégek elmaradását a belföldi turizmus enyhe emelkedése.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium elemzése ugyanakkor javulónak látja a helyzetet: e szerint az év első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak alakulását ötéves visszatekintéssel összevetve megállapítható, hogy a 2004-es adatok a korábbiaknál kedvezőbben alakultak.

A következő hónapok adhatják meg a választ arra a kérdésre, hogy a balatoni régióban tapasztaltak érvényesek-e más belföldi idegenforgalmi körzetekre is, vagyis hogy a Balaton belföldön is veszített-e versenyképességéből.