Csongor
0 °C
9 °C

A Diákhitel kamata 12 százalékra nő

2004.01.07. 09:29
A megváltozott finanszírozási források, és egy érvénytelenített diákhitelkötvény-aukció miatt fognak többet fizetni a diákok.
A februárral kezdődő szemeszterben akár 12 százalék fölé is emelkedhet a diákhitel kamata. Tavaly az első félévében 7,92 százalék volt a kamat, amihez a Diákhitel Központ (DK) két százalékos kockázati felárat számított fel, így alakult ki a diákok által szeptembertől fizetett 9,92 százalékos hitelkamat. A hitelrendszerről szóló kormányrendelet szerint ugyanis az aktuális tanulmányi félévre a hitel kamatát döntően az előző szemeszter idején a DK által felkutatott finanszírozási források átlagos forrásköltsége határozza meg.

Váratlan kamatemelés

Az idei év őszén azonban a DK - szakítva a korábbi hagyományokkal - közvetlenül a tőkepiacról kezdte finanszírozni magát. Szeptember 23-án és október 7-én tíz-tíz milliárd forint értékű kötvény kibocsátására került sor az összesen 69,5 milliárdos program keretében. Az átlaghozam - az akkori egy és három éves állampapír referenciahozamhoz közeli szinten - az első esetben 8,52, a második kibocsátáskor 8,38 százalék lett.

A váratlanul jelentősen megemelkedett ajánlati szint miatt november elején érvénytelennek nyilvánították a soros diákhitelkötvény-aukciót, ami az azt követő események tükrében hibás döntésnek tűnik. A december elején megtartott újabb aukción ötmilliárdnyi kötvény kibocsátása történt, de már 11,73 százalékos átlaghozamon.

Kötelező kockázat felár

A fenti számsorból is kitűnik, hogy a DK forrásköltsége a legoptimálisabb esetben is közel tíz százalék körül lesz majd. A diákhitelről szóló kormányrendelet szerint a DK az átlagos forrásköltségre maximum 4,5 százalékos felárat vethet ki a kockázatok kezelésére, illetve a működési költségek fedezésére. A hitelrendszer első két évében - a 2001-2002-es, illetve a 2002-2003-as tanévben - ugyanakkor egy rendelet szerint nem volt kötelező ezeket a költséget felszámítani.

Tavaly augusztusban a soros kormányhatározat a működési költségek érvényesítését továbbra sem engedte, ám a 2004 júniusáig tartó tanév során két százalékos kockázati felár felszámítását már előírta az immár 153 858 hitelezett ügyfelet számon tartó DK számára. Miután a makróelemzések sem számolnak a jegybanki alapkamat számottevő és gyors csökkenésével, a forrásköltség a soron következő félév során még tovább nőhet majd. A DK kötvény-kibocsátási programja szerint a következő aukcióra március másodikán kerül sor.