Hermina
15 °C
27 °C

Blokádot hirdetnek a dinnyések

2008.07.17. 16:43
Blokáddal fenyegette meg Karsai József (MSZP) országgyűlési képviselő azokat a felvásárlókat, akik nem adnak az áru kilójáért legalább 30 forintot. Véleménye szerint a lánckereskedelem a felelős a nyomott termelői árakért.

Az egyes felvásárlók blokád alá vételéről holnap délután döntenek a dinnyetermesztők a Békés megyei Magyarbánhegyesen tartandó fórumukon. A battonyai polgármester szerint összeállitják azoknak a felvásárlóknak a listáját, aki nem volt hajlandó legalább 30 forintot adni a termesztőknek a dinnye kilójáért.

Karsai József korábban már közölte: a dinnyetermesztők "harcot hirdetnek" a közvetítők, a lánckereskedelemben részt vevők ellen, mert szerintük ez a kereskedelmi forma okolható azért, hogy gyakran 18-22 forintot ajánlanak kilogrammonként a gyümölcsért. Ezért listát fognak készíteni azokról, akik ebben a folyamatban részt vesznek és letörik az árakat, a gazdák minden törvényes eszközt bevetnek ellenük - fogalmazott a politikus.

A dinnyetermelők a múlt héten kezdtek demonstrálni az alacsony felvásárlási árak elleni tiltakozásul, szombaton 25 tonna, kedden 125 tonna dinnyét öntöttek az Auchan soroksári áruházának parkolójában az aszfaltra.

Ahogy azt korábban lapunk is megírta, a dinnyések haragját az váltotta ki, hogy az áruházlánc 49 forintos akciójával lenyomta a szezon eleji árakat, amelyek az egész szezonra vonatkozóan meghatározóak az elérhető termelői és exportárak kialakításakor. A termelők attól tartanak, hogy a tavalyi évhez hasonlóan jelentős részük idén sem tud jövedelmezőséget elérni az akció nyomán létrejövő nyomott árszint mellett.