Piroska
3 °C
4 °C

110 dollár alatt az olajár

2008.09.02. 16:46
Bõven 110 dollár alatt is járt már ma az olajára, délelõtt 105,6 egységért is lehetett vásárolni a nemzetközi piacokon. A dollár ma is erõsödni tudott, és a gyengülni várt forint is jó napot zárt az euróval szemben.

Elvonulóban van a Gustav nevû hurrikán a Mexikói Öböl térségébõl és egyes várakozásokkal ellentétben nem okozott komolyabb pusztítást. Éppen ezért az érintett terület olajkitermelõi és olajfinomítói már az egységek újraindításán fáradoznak, ez pedig erõsen meglátszik az olaj árfolyamán: a WTI típus októberi szállítású határidõs jegyzése az délelõtt immár 106 dollár alá, egészen 105,6 dollárig süllyedt, ami közel 9 százalékos leértékelõdést jelent az augusztus 29-én a New York Mercantile Exchange-en kialakult záróárhoz képest.

"Nagy meglepetés, hogy Gustav nem lett végül olyan erõs, mint amilyennek a meteorológusok és az emberek gondolták'' - mondta Jonathan Kornafel, a szingapúri Hudson Energy Capital igazgatója a Bloomberg TV--nek adott interjújában, ahol megszokott jelenségnek nevezte, hogy egy-egy vihar elvonulása után az olaj ára jelentõsen esik.

A dollár erõsödése és az olajár esése kölcsönösen támogatták egymást: a dollár reggel 1,4550 fölöttrõl indult az euróval szemben, de napközben az elmúlt napok trendjének megfelelõen erõsödni tudott: az árfolyam magyar idõ szerint késõ délután már 1,4550 alatt volt.

A Calyon Bank ma reggeli piaci összefoglalójában még a magyar belpolitikai kockázatok megemelkedésére hívta fel a figyelmet és azt valószínûsítette, hogy az adócsomag, illetve a kormányfõ jövõjével kapcsolatos bizonytalanság leértékelõdési nyomás alatt tarthatja a magyar fizetõeszközt. A várakozás délelõtt igazolódott: az euró ára 239 forint fölé is felkúszott, ám délután korrekció jellemezte a piacot. Délután fél ötkör már 237,80 körül mozgott a korábban ennél valamivel alacsonyabb szintre is ugró árfolyam, így a forint végül a 238 feletti nyitáshoz képest még erõsödött is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!