Mátyás
-6 °C
1 °C

Elmarasztalt és bírált az EU

2005.04.18. 12:27
Az Európai Unió és a Világbank az uniós csatlakozás óta többször bírálta Magyarországot költségvetése miatt. A bírálatok nagy része a költségvetési fegyelem hiánya, az államháztartási hiány túllépése miatt volt. Figyelmeztették Magyarországot, ha nem változtat, csúszhat az euró 2010-es bevezetése.
A csatlakozás eltelt egy év alatt többször is bírálták Magyarországot a tervezett államháztartási hiány túllépése, a költségvetési fegyelem lazasága, a középtávú pénzügyi program be nem tartása miatt. A miniszterelnök hétfőn elmondta, azt várja az új pénzügyminisztertől, hogy maradéktalanul tartsa be a pénzügyi- és költségvetési fegyelmet.

Az Európai Bizottság 2004. december 22-én kezdeményezte, hogy marasztalják el Magyarországot az államháztartási deficit túllépése miatt, és ezt idén januárban az unió pénzügyminisztereinek tanácsa meg is tette.

Bírálatok

Gyengült a forint
Hatvan-nyolcvan fillérrel, 248,50/90 forint/euróra gyengült a forint, miután a miniszterelnök bejelentette Draskovics Tibor pénzügyminiszter menesztését.

A miniszteri tanács bírálatában tudomásul vette, hogy a kormány több erőfeszítést tett a hiány csökkentésére, de szerintük ezek nem voltak elegendőek a tervezett célok elérésére. A tanács szerint a hiány növekedésének egyik oka az elakadt egészségügyi reform.

Az Európai Bizottság szerint határozottabb lépések kellenek a hiány csökkentésére. Szerintük nem reális az a magyar terv, hogy 2008-ra három százalék alá csökken a hiány. Ha viszont nem csökken három százalék alá a deficit, akkor Magyarország nem csatlakozhat 2010-ben az eurózónához.

A bizottság óvatosságra intett a tervezett adóreformmal kapcsolatban is, illetve lépéseket vár a az államháztartás egészének, az egészségügy és az oktatás reformjának terén is, mert hosszútávon csak ez teszi lehetővé a stabil pénzügyeket. Az EU ugyanakkor tart attól, hogy csak a választások utánra halasztódnak a reformok.

Az EU mellett a Világbank is bírálta a magyar költségvetést. A szervezet szerint Magyarországon túl lazán kezelik a büdzsét, ezért nem csökken megfelelő mértékben a hiány.