Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Draskovics nem egyezkedik a tárcákkal

2004.02.03. 17:06
A kijelölt pénzügyminiszter optimistának tartja az IMF országjelentését. A megszorításokról szóló tárgyalások haladnak, ám szerinte ezek nem egyezkedések, sokkal inkább kormánydöntések.
Örül a Nemzetközi Valutaalap Magyarországról szóló jelentésének, mert az világosan leírja, hogy a magyar gazdaságpolitika jó irányban halad, s az országnak a növekedés tekintetében komoly optimizmusra van oka - monda a kijelölt pénzügyminiszter kedd délután tartott sajtótájékoztatóján. Draskovics Tibor látja a kockázatokat, melyekkel számol is a kormány, ám az ő feladata pontosan abban áll, hogy kezelje és mérsékelje ezeket a veszélyeket.

Nincs apelláta

Fontos feladat a bevételek hiánytalan begyűjtése, valamint a költségvetési hiány csökkentése. Ez utóbbival kapcsolatban a kijelölt pénzügyminiszter elmondta, hogy folynak a tárgyalások a minisztériumokkal a megtakarításokról, ám a folyamatot nem egyezkedésnek, sokkal inkább döntésnek tekinti. Draskovics fontosnak tartotta még megemlíteni, hogy az államháztartás tervezett csökkentése nettó értéken 120 milliárd forint, ám mint elmondta - a kiadások csökkentése során keletkező áfa-bevétel csökkenés miatt - ekkora összeg megspórolásához valójában 150 milliárd forinttal kell csökkenteni a kiadási oldalt.

A kijelölt pénzügyminiszter szerint a Postabank eladásából befolyó mintegy 110 milliárd forintot nemzetközi egyezmények miatt nem fordítják az M5-ös autópálya megvásárlására. Az összeg nincs megcimkézve, így a pénz a központi költségvetésbe folyik be, tehát bármire fordíthatják. Így ennyivel kevesebb kölcsönt kell felvenni a keretszámok eléréséhez.

A Pénzügyminisztérium sajtóosztályán az Index kérdésére elmondták, a kormány korábban arról döntött, hogy a privatizációból származó valamennyi bevételt - így a Postabank eladásából származó bevételeket is - strukturális felesztésekre, például sztrádaépítésre kell fordítani.