Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Különös alku Dunaújvárosban

2001.07.13. 17:05
Alkut kötött a Dunaferr új vezetése azzal a Mészkő és Dolomit (MD) Kft.-vel, amely - csakúgy, mint Orbán miniszterelnök apjának bányája - kőzeteket szállít az acélműnek. A paktum egyes vonásaiban emlékeztet arra a megállapodásra, amelyet az óriáscég szocialista kötődésű régi vezetői lelépésükkor kötöttek a fideszes újhullámmal.
Mindkét fél mást állított eddig, mint ami a végső megállapodásban szerepel, mégis mindketten elégedettek. A Dunaferr korábban azt erősítgette, hogy a Zarándok János tulajdonában lévő MD szerződése év elején lejárt, ezért ezentúl kizárólag Orbán Győző Dolomit Kőbányászati Kft.-je szállíthat. Zarándok ezzel szemben azt harsogta, hogy neki érvényes dokumentum van a birtokában, mely szerint 2009 végéig ő láthatja el kővel az acélművet, mert ha nem, akár 6 milliárd forintra is rúgó kötbér jár neki, amiért persze perre megy.

Ehhez képest pénteken a két fél arról állapodott meg, hogy a múltat, vagyis "az Acélművek előző vezetése által kialakított szerződéses kapcsolatokat" lezártnak tekintik, ugyanakkor egy új szerződést kötnek, így Zarándok tovább szállíthat, Orbán papával együtt.

Mi történhetett? Miért állapodott meg a vasmű, ha Zarándok szerződése lejárt, és miért ment bele alkuba a vállalkozó, ha neki volt igaza?

Biztos válasz persze egyik kérdésre sem adható, mert a Dunaferr csak rövid, általánosan fogalmazó közleményt adott ki, de az eddig kiszivárgott információk alapján egyes elemek rekonstruálhatók.

Zarándok kompromisszumkészségét magyarázhatják azok a Napi Gazdaságban megjelent információk, melyek szerint a hatalmas kötbér szokatlan volt a Dunaferr gyakorlatában, valamint hogy annyi kőzetre nem is lett volna szüksége az üzemnek, mint amennyire szerződtek. A vállalkozó ezenfelül korábban azt állította, Orbán Győzőnek tonnánként 300 forinttal olcsóbban szállította a vasmű a követ, ám a Napi szerint Zarándok tonnánként 336 forint plusz áfa "expedíciós díjat" is számlázott.

A Dunaferr viszont korábban annak ellenére tagadta a 10 évre szóló szerződés meglétét, hogy Zarándok azt állítása szerint közjegyzővel hitelesíttette.

A mostani alku párhuzamba állítható azzal, amelyet az óriáscéget vagyonkezelőként irányító szocialista kötődésű vállalkozók kötöttek a helyüket erővel elfoglaló fideszesekkel. Hiába állította a megállapodás előtt a vagyonkezelő, hogy neki jogszerűen jár egymilliárd forint sikerdíj, amiért végsőkig perelni fog, a végén hipp-hopp lemondott az összegről annak fejében, hogy a cég tulajdonosai 3 évig maradhatnak a Dunaferr alkalmazottai.

A Dunaferr-Zarándok megállapodást hétfőn szignálják a felek.