Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szabadesésben a tőzsdék

2006.05.22. 16:35
Az úgynevezett feltörekvő piacokon - a közép-és a kelet-európai, valamint bizonyos ázsiai tőzsdéken - szabadesésbe kezdtek hétfőn a tőzsdei részvényindexek. A már az elmúlt héten is gyengélkedő piacok közül a török - részben az indiai 10 százalékos esés hatására - 8,5, az orosz 7,5 százalékot gyengült. Esnek a nyugat-európai és a tengerentúli papírok is. A BUX napközben mínusz 4,9 százalékon is állt, zárásra 3,9 százalékos mínuszig kapaszkodott vissza.

Világszerte tovább tart a tőzsdeindexek zuhanása, amit elsősorban a feltörekvő piacok gyengélkedése okoz. A kora reggeli órákban ugyanis az alapanyagok ára tovább süllyedt, aminek hatására a fejlődő piaci indexek meredek zuhanásnak indultak.

Hétfőn Indiából indult útjára a krach, az újdelhi tőzsde indexe 10 százalékot zuhant egyetlen nap alatt. Az elemzők szerint ez adta az utolsó lökést a hetek óta a feltörekvő piaci átlagnál is gyengébben teljesítő isztambuli börzének, amely magyar idő szerint délután háromkor 8,5 százalékos mínuszban volt (egy hónap alatt a török részvényindex, az ISE 100 euróban számolva 10,3 százalékot gyengült).

Szófiát irigyeljük, Moszkva a sereghajtó

Tovább tart az április elején még rekordot döntögető moszkvai börze vesszőfutása is. Az RTS ma 7,5 százaléknyi mínuszt hozott össze, egy hónap alatt már 15,4 százalék a gyengülése, amellyel első helyen a régióban - természetesen a vesztesek listáján.

A közép-európai országok is nagyon rosszul kezdték a hetet: a prágai PX50 6,4 százalékot esett délután háromig, a varsói WIG20 ugyanekkor -3,9 százalékos állt. Hogy nemcsak a feltörekvő gazdaságokat érinti rosszul a regionális krach, azt jelzi, hogy a bécsi ATX mutatója is 4 százalékos mínuszban van. Bukarest, Zágráb és Szófia tőzsdéi viszont 0,1-2,2 százalékos gyengüléssel megúszták a napot. Főként a bolgár piac megy a térségi folyamatokkal szemben, hiszen az elmúlt 30 napban is csak 0,6 százalékot gyengült.

A BUX is behullott

A térségi hatások alól a BUX sem tudta kihúzni magát: a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe már nyitáskor 2,57 százalékot esett, a gyengülés negyed ötre elérte a 4,9 százalékot. A zárásra kissé összekapta magát a BUX, de így 861,5 pontos veszteségben, mínusz 3,9 százalékon zárta a napot.

A nagy esést erős forgalom generálta, 43,6 milliárd forint fordult meg a parketten. Az OTP forgalma 16,4 milliárd, míg a Molé 14,2 milliárd forint volt, de további három papíré érte el az egymilliárdot.

A fekete hétfőn csak négy papír erősödött, ebből a Domus 2,7 százalékkal, a Forrás törzsrészvényei 2,5 százalékkal, míg Linamar és Pannonplast 0,4-0,4 százalékkal nőtt. A négy papírral azonban elenyésző mértékben kereskedtek, együttes forgalmuk mindössze 62 millió forint volt. A másik végletet - mindössze egymilliós forgalom mellett - a 18,6 százalékot gyengülő Konzum jelenti, de komolyabb, 689 milliós forgalom mellett a Fotex is 8,9 százalékot esett.

A vezető papírok közül befért a tíz legrosszabb közé a 6,7 százalékkal 850 forintra gyengülő MTelekom, de a töbi blue chip sem volt túl meggyőző. Az Egis 5,2 százalékkal 27 100 forintra, az OTP 4,7 százalékkal 6979 forintra, a Richter 5,7 százalékkal 40 250 forintra változott. A legkevésbé rosszul a csak 0,3 százalékot gyengülő, 21 490 forinton záró Mol teljesített, amely ezzel a tizedik legjobb papír tudott lenni.

20 ezer pont a határ?

Szabó László, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója szerint nagyon masszív tőkekiáramlás szemtanúi lehetünk. A szakember osztja a piaci véleményt, hogy ez a korrekció más mint a többi. Az alapvető hangulat várhatóan nem fog sokat javulni az elkövetkező napokban, de ilyen erős esés után mindenképpen kell korrekció. Ám az alapkezelő szerint a korábbi korrekciókkal ellentétben ez nem fogja új csúcsokra repíteni a piacot.

Szöllőssi Ferenc, a CA IB Alapkezelő szakértője azt várja, hogy most már lecsendesednek a hirtelen eladások, amelyek szerinte egyértelműen hangulatvezéreltek, és azok mögött globális, a magyar piacon kívülálló tényezők állnak. Szöllőssi arra számít, hogy akár 20 ezer pontig is süllyedhet az index, majd a hirtelen reakciók lecsengése után lassú emelkedés következhet. Egyetért azzal, hogy a jelenlegi hangulatban minden befektető készpénz generálására törekszik, így csökkenhet a befektetők kockázatvállalási hajlandósága.

Amerika nem húz ki a pácból

Egyelőre nem adott lendületet Európának - ugyanis a vezető nyugat-európai piacok is mínuszban vanak - az észak-amerikai piacnyitás sem. A Dow Futures jelenleg 60, a Nasdaq Futures 14, az S&P Futures pedig 7 pontos mínuszban tartózkodik.