Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Kevesebb beruházást terveznek a multik

2006.04.27. 13:40
A kiegyensúlyozott gazdasági növekedés folytatására számítanak a legnagyobb magyar vállalatok az Ecostat felmérése szerint. A Top-100 konjunktúraindex ugyan 1 százalékponttal csökkent, de a gazdasági kilátások javultak. A kis- és középvállalkozások kevésbé bizakodóak, de inkább hajlandók beruházni.

A hazai nagyvállalatok konjunktúramutatói és gazdasági eredményei két éve a szektor kiegyensúlyozott fejlõdését mutatják. A szûk sávban ingadozó havi indexek lassan emelkedõ trendvonala az utóbbi háromnegyed évben a gazdasági teljesítmények fokozatos javulására utal - írja az Ecostat. A piacok megítélésében nem következett be érdemi változás, az Ecostat Top-100 nagyvállalati konjunktúraindexe a januári 51, valamint a februári és márciusi 55-55 százalék után áprilisban 54 százalék.

Dinamizmus vs. olajárak


Kattintson a nagyításhoz!

A nagyvállalatok bizakodó várakozásaikat a tartós világgazdasági élénkülésre és az elmúlt években elért üzleti eredményeikre alapozzák. Az idén mind a globális, mind a szûkebb gazdasági környezetünkben a 2005. évinél némileg dinamikusabb fejlõdés várható. A konjunktúrafelmérések eredményeire alapozott és az Ecostat modellszámításaival megerõsített elõrejelzése szerint Magyarországon a bruttó hazai termék a tavalyit enyhén meghaladva 4,3-4,5 százalékkal növekedhet.

A fejlõdés hajtóerejét továbbra is az export és a beruházások jelentik, de a lakossági fogyasztás is élénkül. Az ipari termelés volumene az év elsõ két hónapjában 12,6 százalékkal növekedett, az adatok szoros összefüggésben állnak a külkereskedelem január-februári élénkülésével. A hazai gazdaság fejlõdését ugyanakkor negatívan befolyásolja az olaj- és nyersanyagárak emelkedése, ami a folyó fizetési mérleg passzívumát is növeli.

Már elég fejlettek a cégek

A vállalatok a pozitív elõrejelzések ellenére is visszafogni tervezik beruházásaikat. Az úgynevezett beruházási aktivitás hetedik hónapja csökken, és a márciusi 62 százalék után áprilisban már csak 53 százalék volt. A korábbinál gyengébb beruházási aktivitás hátterében az Ecostat szerint egyéb okok mellett az állhat, hogy a rendelkezésre álló eszközpark minõségi és korszerûségi szempontból kielégítõ; erre utal, hogy új technológia bevonására csak a cégek 20 százaléka készül.

Az általános gazdasági várakozások kedvezõek. A válaszadók 43 százaléka várja az ország, 53 százaléka saját helyzetének javulását a második fél évre. A tevékenység bõvítését tervezõ cégek aránya 8 százalékponttal 55 százalékra nõtt, a külpiaci kereslet élénkülésére számít a válaszadók 45 százaléka.

A kkv-k kevésbé bizakodók


Kattintson a nagyításhoz!

Csütörtökön tette közzé a kis- és középvállalkozásokról szóló felmérését is az Ecostat. A kkv-k konjunktúraindexe az elmúlt negyed évben javult, az áprilisi érték 50,9 százalékot tett ki, másfél éves visszatekintésben ez a legmagasabb szint. A cégcsoport pozitív várakozásai ismét túlsúlyba kerültek. A kis- és középvállalatok bizalmi indexének trendje egy éve folyamatosan emelkedik, november óta a havi mutatók az 50 százalékos határértékhez közeli, szûk sávban sûrûsödnek - közölte a gazdaságelemzõ cég.

A kis- és középvállalkozók 38 százaléka tartja javulónak saját, 40 százalékuk a nemzetgazdaság helyzetét. Egyre többen vannak viszont, akik arra számítanak, hogy új, tõkeerõs versenytárs jelenik meg a színen. Az ettõl félõk aránya áprilisban már 38 százalék volt. Romlottak a kkv-k beszállítási pozíciói is, az elõzõ hónapok 30-32 százalékával szemben csak 22 százalékos volt az errõl kedvezõen nyilatkozók aránya.

Mindenki nagyobb inflációt vár

A multik is, a kis- és középvállalkozások is arra számítanak, hogy a jegybanki és pénzügyminisztériumi elõrjelzéseknél magasabb lesz az infláció. Mindkét felmérésben 3,1 százalékos éves fogyasztóiár-növekedésre számítanak a válaszadók, bár a kkv-k prognózisa így is csökkent az elõzõ hónapokban mért várakozásokhoz képest - ahogyan maga az infláció is mérséklõdött az elmúlt hónapokban.