Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kiigazítások nem is számítanak

2007.05.02. 10:51
A külföldi fellendülésnek köszönhetően tavaly június óta először ismét pozitív tartományba, 50 pont fölé emelkedett az Ecostat százas skálán mért konjunktúraindexe. A döntően a világpiacra termelő nagyvállalatok gazdasági bizalma fokozatosan erősödik, miközben a hazai inflációs és a belföldi kereslet alakulására vonatkozó várakozások is kedvező irányba mozdultak.

Az Ecostat top 100 nagyvállalati konjunktúraindexe 2007 áprilisában 52 százalék volt, márciushoz képest 6 százalékponttal emelkedett, tavaly június óta először ismét a pozitív tartományba került. A konvergenciaprogram szeptemberi elfogadását követően a döntően világpiacra termelő nagyvállalatok gazdasági bizalma fokozatosan erősödik, áll a legnagyobb magyarországi vállalkozások véleménye alapján készülő felmérésben.

Az Ecostat jelzi azonban: a nagyvállalatok erősödő optimizmusukat az élénk európai konjunktúrára, jó versenyképességi és gazdálkodási adottságaikra, termékeik, szolgáltatásaik magas műszaki színvonalára alapozzák. A külpiacokon sikeres multinacionális szektor működését a kiigazító intézkedések – és a belföldi kereslet ezzel összefüggő visszaesése – alig befolyásolják.

Ezzel együtt a top 100 nagyvállalati kör kedvezően értékeli az ország gazdasági kilátásait, optimista előrejelzéseinek aránya éves visszatekintésben áprilisban a legmagasabb, 42 százalék, a kedvezőtlen válaszok részesedése alacsonyabb, 29 százalék. Fél éven belül a belföldi kereslet élénkülésével csak a nagyvállalatok tizede számol, míg a kereslet szűkülését 25 százalékuk valószínűsíti. Rövid távon kedvezőbb külföldi keresleti viszonyokat vár viszont a cégek kétharmada. A szűkülő kereslet mindössze 5 százalékuknak okozhat problémát.

A nagyvállalatok előrejelzése szerint 2007-ben a fogyasztói árak átlagos növekedése 6,8 százalék lesz. A prognózis közel áll a kormány várakozásaihoz. A decemberre vonatkozó inflációs előrejelzés 5,9 százalék, fél százalékponttal alacsonyabb az előző havi értéknél. 2007 márciusában a fogyasztói árak átlagos növekedése 9 százalék volt, elemzők szerint ez jelentette a pénzromlás tetőpontját. A nyilvánosságra hozott adat hatására a Pénzügyminisztérium 7 százalékra módosította éves inflációs prognózisát.