Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

A kiigazítások nem is számítanak

2007.05.02. 10:51
A külföldi fellendülésnek köszönhetően tavaly június óta először ismét pozitív tartományba, 50 pont fölé emelkedett az Ecostat százas skálán mért konjunktúraindexe. A döntően a világpiacra termelő nagyvállalatok gazdasági bizalma fokozatosan erősödik, miközben a hazai inflációs és a belföldi kereslet alakulására vonatkozó várakozások is kedvező irányba mozdultak.

Az Ecostat top 100 nagyvállalati konjunktúraindexe 2007 áprilisában 52 százalék volt, márciushoz képest 6 százalékponttal emelkedett, tavaly június óta először ismét a pozitív tartományba került. A konvergenciaprogram szeptemberi elfogadását követően a döntően világpiacra termelő nagyvállalatok gazdasági bizalma fokozatosan erősödik, áll a legnagyobb magyarországi vállalkozások véleménye alapján készülő felmérésben.

Az Ecostat jelzi azonban: a nagyvállalatok erősödő optimizmusukat az élénk európai konjunktúrára, jó versenyképességi és gazdálkodási adottságaikra, termékeik, szolgáltatásaik magas műszaki színvonalára alapozzák. A külpiacokon sikeres multinacionális szektor működését a kiigazító intézkedések – és a belföldi kereslet ezzel összefüggő visszaesése – alig befolyásolják.

Ezzel együtt a top 100 nagyvállalati kör kedvezően értékeli az ország gazdasági kilátásait, optimista előrejelzéseinek aránya éves visszatekintésben áprilisban a legmagasabb, 42 százalék, a kedvezőtlen válaszok részesedése alacsonyabb, 29 százalék. Fél éven belül a belföldi kereslet élénkülésével csak a nagyvállalatok tizede számol, míg a kereslet szűkülését 25 százalékuk valószínűsíti. Rövid távon kedvezőbb külföldi keresleti viszonyokat vár viszont a cégek kétharmada. A szűkülő kereslet mindössze 5 százalékuknak okozhat problémát.

A nagyvállalatok előrejelzése szerint 2007-ben a fogyasztói árak átlagos növekedése 6,8 százalék lesz. A prognózis közel áll a kormány várakozásaihoz. A decemberre vonatkozó inflációs előrejelzés 5,9 százalék, fél százalékponttal alacsonyabb az előző havi értéknél. 2007 márciusában a fogyasztói árak átlagos növekedése 9 százalék volt, elemzők szerint ez jelentette a pénzromlás tetőpontját. A nyilvánosságra hozott adat hatására a Pénzügyminisztérium 7 százalékra módosította éves inflációs prognózisát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!