Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Mit hoznak a megszorítások?

2006.06.28. 12:26
10,2 százalék lehet az idei hiány, 6,5-7 között a jövő évi - az Ecostat szerint. Az intézet jövőre 5,5 százalékos pénzromlást vár - megjegyezve, hogy a tartósan gyenge forint további inflációs nyomással járhat -, a kiigazítást viszont elkerülhetetlennek tartják.

A hazai gazdaság korábbi növekedési üteme 2006 egészében fennmarad, 2007-ben viszont az Új egyensúly program bevételnövelő intézkedései, a vállalati többletterhek hatására a fejlődés üteme 1-1,5 százalékponttal mérséklődhet - véli legújabb előrejelzésében az Ecostat. A kutatók felidézik: a magyar gazdaság fejlődése 2006 első negyedévében valamelyest élénkült. A bruttó hazai termék 4,6 százalékkal nőtt a múlt év végén elért 4,3 százalékkal szemben. A kedvező eredmények az ipari export erőteljes bővülésével, a beruházások gyors növekedésével magyarázhatóak. A GDP felhasználási oldalán a háztartások végső fogyasztása 2,2 százalékkal, a közösségi fogyasztás 0,7 százalékkal emelkedett. A növekedés szerkezete egészséges, az egyensúlytalansági problémák nem a reálgazdaságban gyökereznek.

Ha lesz egyensúly

A makrogazdaság pénzügyi egyensúlya az elmúlt években nem a kormányzat által kitűzött célok szerint alakult. Az államháztartási mérleg tényleges hiánya jelentősen meghaladta a költségvetésben előirányzott mértéket, a fiskális fegyelem, illetve a költségvetés átláthatósága nem volt kielégítő, ez kedvezőtlenül hatott a befektetők bizalmára. A makrogazdasági egyensúly megbomlásának jelentős a kockázata, a költségvetésnek, a vállalatoknak és a háztartásoknak ugyanis igen magas a külső forrásigénye. A 2006. első negyedévi folyamatok követték a múlt évi trendet, az év eddig eltelt részében felhalmozódott hiány jelentősen meghaladta az időarányosan elvárható mértéket. A kiigazítások napjainkra elkerülhetetlenné váltak - hangsúlyozza az Ecostat.

Az Új egyensúly program hatásaként az intézet szerint az egyensúly várhatóan javul, a növekedési ütem átmenetileg mérséklődik, az infláció időlegesen gyorsul, a lakossági fogyasztás egy-két évig a jelenlegi szinten marad.

A bejelentett intézkedések megtakarító hatását 2006-ban 250-300 milliárd forintra becsüli az intézet, így számításaik szerint az idei ESA hiány elérheti a GDP 10,2 százalékát. A 2007. évi hiány nagy bizonytalansággal prognosztizálható - hangsúlyozzák a jelentésben. A pénzforgalmi szemléleten alapuló modellszámítások szerint a jövő évi deficit a GDP 7 százaléka körül alakulhat, az ESA (az unió által figyelembe vett módszertan) szerint elszámolt hiány 6,5-7 százalék lehet.

Áremelések jönnek, kamatemelések nem

A hatósági áremelések az Ecostat számításai szerint 2006-ban 1,2 százalékponttal, 2007-ben további 2,3 százalékponttal emelhetik az éves infláció mértékét. Az idén 3,3 százalékos drágulásra számít az intézet, 2007-re 5-5,5 százalékos árindexet prognosztizálnak. A forint tartós gyengülése azonban növelheti az inflációs nyomást - teszik hozzá. A stabilizációs intézkedések következményeként jövőre az inflációs cél fölötti áremelkedés várható.

Tekintve, hogy a jegybank a hatósági áremelésre csak közvetett eszközökkel tud hatni, az inflációs prognózis és az inflációs cél közötti rés növekedése miatt jelentősebb kamatemelésre nem számít az Ecostat.