Géza
-12 °C
-4 °C

Annyira nem akarnak versenyezni

2006.10.19. 16:36
A Stabilitás Pénztárszövetség, Magyarország egyik legjelentősebb magyar pénztári szövetsége, valamint az Egészségpénztárak Országos Szövetsége együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a magyarországi egészségpénztárak működésének fejlesztése, az egészségpénztárak érdekeinek közös képviselete. Az együttműködés keretében a két fél az egészségügyi reform kérdései kapcsán is aktív érdek-képviseleti szerepet kíván betölteni.

A Stabilitás Pénztárszövetség és az Egészségpénztárak Országos Szövetsége csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá. A két együttműködő szövetség tagjai révén az egészségpénztári szegmens 72 százalékát tömöríti. A két szakmai szervezet elsődleges célja az egészségpénztárak működésének fejlesztése, az érdekérvényesítő képesség hatékonyabbá tétele, illetve azok társadalmi elfogadottságának növelése.

Károsan hat a tagokra is

Az együttműködés egyik legfontosabb hozadéka, hogy a 13 tagpénztár mostantól közösen lép fel az egészségpénztárakat érintő legfontosabb kérdésekben, ezáltal is növelve azok érdekérvényesítő képességét - mondta Nagy Csaba, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke. Kiemelten fontosnak tartják az öngondoskodás gondolatának további elterjesztését, ezt az elemet az egészségügyi reformban is megjelenítendő témának tartják. Az egészségügyi reform egyébként több helyen is érinti az egészségpénztárak működését. Többek között ezért is tartják fontosnak, hogy az egészségügyi reform véleményezésében, a biztosítókhoz hasonlóan az egészségpénztárak is szerepet kapjanak - folytatta Nagy Csaba.

Az együttműködéssel hosszú távon megvalósulhat az is, hogy a különböző egészségpénztárak szolgáltatási gyakorlata ne térjen el egymástól lényegileg. Az eltérések ugyanis egy olyan verseny kialakulását indukálhatják, amelyben egyik pénztárszövetség sem érdekelt, hiszen ez a tagság folyamatos mozgásával járna együtt, amely pedig az öngondoskodás biztonságát, a rendszer működésének hatékonyságát csökkentheti, így károsan hat a tagokra is - fejtette ki Bolvári László, az EPOSZ elnöke.

Egységes elszámolási rendszer

Az együttműködés lehetővé teszi a saját, közös fejlesztéseket is, amelyek szintén a pénztártagok érdekeit szolgálják. Ilyen például az elektronikus számla alapú egységes gyógyszertári elszámolási rendszer bevezetése, amelynek megvalósításán a tagok érdekében a pénztárak a konkurencia gondolatának mellőzésével közös erővel dolgoznak.

Az együttműködési megállapodás aláírásnak alkalmából a két szervezet egész napos, Egészségpénztárak szerepe az öngondoskodásban című konferenciát szervezett, ahol a pénztárak fejlődésének lehetőségei mellett szót ejtettek az egészségügyi reformról, az egészségpénztárak egészségügyi reformban megvalósuló szerepéről, az egészségügyi ellátással kapcsolatos problémákról, a magyar egészségügy átalakításáról, illetve az egészségpénztárak szerepéről az öngondoskodás erősítésében.