Bernadett
-2 °C
4 °C

Elhúzhat mellettünk a régió

2003.08.06. 14:49
A kelet-közép-európai térség többi vezető országával - Lengyelországgal, Csehországgal és Szlovákiával - szemben idén Magyarországon lassul a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme - derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) globális elemzéséből, amit az Interfax ismertetett.
Az elemzés szerint 2003-ban a magyar növekedés 3 százalékos lesz, szemben a tavalyi 3,3 százalékos ütemmel. Az elemzők úgy látják, hogy a GDP-bővülés lassulása elsősorban az uniós dekonjunktúrának tudható be, de szerepet játszik benne a forintárfolyam védelmében fenntartott magas kamatszint is.

2005-re négy százalék

A régió egészének idei növekedését 2,5 százalékra teszi az EIU, amely jövőre 3,1 százalékra, 2005-ben pedig 4 százalékra gyorsul. Az elemzők nem túl optimisták a térség országainak növekedési kilátásait jelentős mértékben meghatározó uniós konjunktúrával kapcsolatban.

Recesszió sem kizárt

A prognózis szerint 2003-ban a 15 tagállam gazdasága átlagosan mindössze 0,6 százalékkal növekszik és egy évvel később is 2 százalék alatt marad a GDP bővülési üteme. Nem sok bizakodásra ad okot, hogy az EIU azt sem tartja kizártnak, hogy egyes országok - például a magyar export szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bíró Németország - jövőre újra recesszióba süllyednek.