Aladár, Álmos
2 °C
12 °C

Megállt a zuhanás a pénzpiacokon

2007.08.13. 14:23
A japán jegybank és az EKB is jobbnak látja pénzt injektálni a a pénzpiacokra. Bár hétfőn már nem folytatódott a nagyfokú leértékelődés, az EKB még így is 47,67 milliárd eurót rakott be.

Miután a pénteki amerikai, illetve a ma reggeli ázsiai kereskedésben nem folytatódott a nagyfokú részvénypiaci leértékelődés, az európai befektetők kissé megnyugodtak, a devizapiacok is enyhébb kilengésekbe váltottak át. A hangulat továbbra is törékeny. Az elmúlt napokban is több, kedvezőtlennek mondható hitelpiaci hír látott napvilágot, míg az Európai Központi Bank ma újabb egynapos hitelnyújtási tendert jelentett be.

A forint/euró jegyzések 252,50-es árfolyamcentrum körül ingadoztak a délelőtt eddigi részében, a forint/dollár jegyzések 184,50-185 között járnak. Az állampapírok másodpiacán enyhe, 1-2 bázispontos vegyes irányú hozammozgások látszanak a referencialejáratoknál péntek késő délutánhoz képest.

Ma hajnalban a japán jegybank bő 5 milliárd dollárnyi tőkét pumpált a pénzpiacba likviditásfokozó céllal, délelőtt pedig arról érkezett hír, hogy az Európai Központi Bank sorozatban harmadik napja egynapos hitelnyújtási tendert hirdetett, várja a kereskedelmi bankok hitel iránti igényét. Már a hír hallatára is az addig 4,10 százalék körül mozgó egynapos bankközi kamat 4,05 százalékig süllyedt vissza. Múlt csütörtökön 4,7 százalék közelében is járt a kamatláb, emiatt döntött az EKB a jelentős likviditásfokozó lépés mellett.

Az amerikai jelzálogpiac egyik szereplője, a Homebanc csődeljárást kezdeményezett közel ötmilliárd dolláros adósságállomány mellett. A legnagyobb hitelezők között a JP Morgan, a BNP Paribas, a Deutsche Bank és a Commerzbank volt. Ez a hír - bár nem okozott nagy riadalmat - ismét rávilágít arra, hogy a problémák földrajzi szétterjedése folyamatban van. Eközben a Barclays és a Goldman Sachs sajtóértesülések szerint a héten a nyilvánosság elé áll, hogy feltárja kvantitatív (számítógépes modellek alapján befektetési döntéseket hozó) alapjainak jelenlegi helyzetét.

Az EKB már múlt héten is többször injektált az európai pénzpiacokba, csütörtökön 95 milliárd eurót, pénteken újabb 61 milliárdot, háromnapos pénzpiaci felhasználásra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!