Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ismét áttelepítene a svéd Electrolux

2004.02.13. 10:16
Költségcsökkentési programja keretében az Electrolux fontolóra vette svéd porszívógyárának bezárását és a kapacitások Magyarországra telepítését. A tervezett lépés nyomán a jászberényi üzem lenne a svéd konszern egyetlen európai gyártóbázisa.
A világ vezető háztartásikészülék-gyártója mélyreható költségelemzéssel vizsgálja, mennyivel lenne költséghatékonyabb egy helyre telepíteni a cég teljes európai porszívógyártását. A tervezett lépés a svédországi Västervikben lévő ötszáz fős üzem bezárásával járna, miközben növelné a jászberényi üzem kapacitását. Az első felmérések szerint évi 150 millió svéd korona megtakarítást jelentene az áttelepítés, amelynek egyszeri teljes költségét 200 millióra teszik. A vizsgálatok tényét Takács János, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója is megerősítette lapunknak. Hozzátette azonban, hogy végleges döntés néhány hónap múlva várható, s ma még nem lehet tudni, mekkora kapacitással bővülhet a jelenleg kétmillió porszívó gyártására alkalmas jászberényi üzem. Információink szerint, ha Magyarországra nézve kedvező döntés születne, a jövőben itt szerelnék össze a svéd cég nyugati piacokon egyre keresettebb luxustermékét, a robotporszívót is.

Az Electroluxnál bevett gyakorlat, hogy a tervezett áttelepítési lépéseket a végleges döntés előtt több hónappal közzéteszi. Így zajlott le a cég amerikai hűtőgépgyárának bezárásával és Mexikóba telepítésével kapcsolatos januári döntés is, az októberi előzetes bejelentést követően.

A 2002 decemberében elindított több mint 1,3 milliárd svéd koronát felemésztő átszervezési program nyomán tavaly közel 250 milliót takarított meg a konszern - derül ki a tegnap kiadott éves jelentésből. A 77 ezer főt foglalkoztató nagyvállalat főbb mutatóiban az egy évvel korábbinál kisebb teljesítményről számolt be. Az árbevétel, főként a felértékelődő svéd korona miatt, 2003-ban közel hét százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 133 milliárdtól.

A több mint háromezer főt foglalkoztató magyarországi leányvállalat a jövő héten hozza nyilvánosságra múlt évi számait, forgalma várhatóan meghaladja a százmilliárd forintot. A hazai cég 2005-től az Electrolux legnagyobb hűtőkészülék- és fagyasztóláda-gyártó bázisa lesz Európában. Addigra készül el Nyíregyházán a 65 millió eurós beruházás keretében épülő új, hatszáz fős üzem. Ez a gyár jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Kelet-Magyarországon javuljanak a foglalkoztatási mutatók, illetve segítheti más külföldi társaság megjelenését a kevésbé fejlett országrészben.