Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

A magyarok elégedettek a munkahelyükkel

2001.11.15. 15:16
A megkérdezett munkavállalók 55 százaléka - a különféle elégedettségi mutatók átlagában - elégedett munkahelyével - derül ki a Hewitt Inside Consulting felmérésének eredményeiből. A dolgozók általában leginkább a csapatszellemmel, legkevésbé a karrierépítési lehetőségekkel elégedettek.
A személyügyi tanácsadással foglalkozó nemzetközi cég magyarországi irodája több mint 50 vállalat körében 6000 munkavállalóra kiterjedően végezte el a felmérést. A legjobb munkahely elnevezésű felmérést az Amerikai Egyesült Államokban már évek óta elvégzik, Európában idén először Németországban és Magyarországon kérdezték meg a dolgozókat, illetve a cégvezetőket a munkahelyi jellemzőkről.

A felmérésre bármelyik cég jelentkezhetett, amelyik legalább 80-100 munkavállalót foglalkoztat. A megmérettetésben feltételezhetően azok a cégek vettek részt, amelyek fontosnak tartják a megfelelő munkahelyi légkör kialakítását - közölték a Hewitt Inside Consulting képviselői sajtótájékoztatójukon.

A csapatszellem jó, a főnök nem

A különféle elégedettségi jellemzők között nagyok az eltérések. A megkérdezett dolgozók a munkahelyi kapcsolatokkal, a csapatszellemmel 62 százalékban elégedettek, a képzési, karrierépítési lehetőségekkel viszont 40 százalékot alig meghaladóan. Ugyancsak viszonylag alacsony, 45 százalékot alig meghaladó arányt képviselt a válaszadók között azok száma, akik a jövedelmükkel, illetve a felső vezetéssel kialakult kapcsolatukkal is elégedettek. 59, 54, 52 százalékos arányt képvisel azon dolgozók száma, akik a munkavégzés körülményeivel, a vállalati kultúrával, légkörrel, valamint a munkahely életminőség-javításában betöltött szerepével is elégedettek.

Hűséges munkavállalók

Területi jellemzők alapján Kelet-Magyarországon elégedettebbek a dolgozók, Budapesten az átlagosan szintet érik el, Nyugat-Magyarországon viszont az átlagosnál nagyobb mértékben elégedetlenek. A munkahelyük iránti elkötelezettséget a válaszolók 65 százaléka vállalta, s ez számottevően magasabb arány, mint amit a hasonló amerikai, ázsiai felmérések során tapasztaltak - említették meg a tanácsadó cég képviselői.

A második egy erőmű lett

A nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan a megmérettetésre jelentkező cégek közül nyilvánosságra hozták, hogy a munkahelyi jellemzők alapján melyek bizonyultak a legjobbaknak. A legjobb munkahely tízes listáján az első helyet egy telefonos ügyfélszolgálattal foglalkozó, alig több mint száz dolgozót foglalkoztató cég érte el. A második helyet egy vidéki erőmű érte el.