József, Bánk
-6 °C
0 °C

Nem munkavállalói jog a rövidnadrágviselés

2001.11.14. 17:13
A roueni városi bíróság ítélete szerint nem tekinthető nemi diszkriminációnak, hogy a férfiak a Sagem gyáraiban nem hordhatnak rövidnadrágot, és ami még szörnyűbb, nem alapvető munkavállalalói szabadságjog a rövidnadrágviselés.
Ezekkel a szomorú igazságokkal szembesült a Reuters beszámolója szerint a roueni városi bíróság ítélethirdetésén Cedric Monribot, a Sagem elektronikai berendezésgyártó egykori mérnöke.

A 29 éves férfi idén nyáron egy forró júliusi napon a sokadszori figyelmeztetés ellenére ismét arra ragadtatta magát, hogy munkahelyén laboratóriumi köpenye alatt rövidnadrágot viselt.

A cég, mely alkalmazottaitól megköveteli a hosszú nadrág viselését, még aznap megvált méltóságteljes kánikulatűrésből megbukott munkatársától.

Egy nyakas francia

Az emberjogi hagyományokon edződött Monribot július 26-án kezdte csatáját állása visszaszerzéséért és munkahelyi rövidnadrágviselési jogának érvényesítéséért.

Első próbálkozása során arról szerette volna meggyőzni a bíróságot, hogy felháborító diszkrimináció mutatkozik meg munkaadója lépésében, a gyár női alkalmazottai ugyanis megengedhetik maguknak effajta ruhadarabok viselését.

Diszkriminált férfilábak

"Úgy tűnik, gondot okoz, ha egy férfi mutogatja a lábát, de nincs semmi probléma, ha ugyanezt egy nő teszi" - támogatta meg az egykori alkalmazott álláspontját a tárgyaláson a gyár szakszervezetének egyik tisztségviselője.

A bíró azonban nem tudta az esetet a hátrányos nemi megkülönböztetés esetei közé besorolni. Talán meggyőzte az alperes érzékletes argumentációja: "Képzeljen el engem vagy valamelyik kollégámat, amint rövidnadrágban jelenünk meg a tárgyaláson. Azt gondolná, hogy bohócok vagyunk."

Ma rövidnadrág, holnap meg mint az Indexes csöves-rockerek

Jogfilozófiai szempontból még nagyobb csapás a városi bíróság keddi döntése, mely szerint nem tekinthető alapvető munkavállalalói szabadságjognak a ruházat megválasztása. Sőt, a bíróság meghajtotta fejét a munkaadó érve előtt, mely szerint Monribot kétes öltözködési szokása romboló hatással lehet a munkahelyi morálra.