Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Visszamenőleg eltörölték az elvárt adót

2007.03.12. 20:30
Az Országgyűlés hétfőn 2007. január 1-ig visszamenőleg hatályon kívül helyezte az elvárt adóra vonatkozó, az Alkotmánybíróság által február 27-iki hatállyal megsemmisített törvényi szabályozást.

A Ház 308 igen szavazattal - tartózkodás nélkül - egy ellenszavazattal fogadta el a javaslatot. A képviselők - 310 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül - megszavazták azt is, hogy az Országgyűlés elnöke kérje a köztársasági elnöktől a törvény sürgős kihirdetését.

Veres János pénzügyminiszter a napirend előadója közölte: az Alkotmánybíróság (Ab) döntése után a kormány úgy határozott, az a méltányos, ha az év első két hónapjára sem kell megfizetni az elvárt adót. A döntésben fontos szempont volt, hogy e kötelezettség ne legyen negatív hatással a gazdaság egészére, a vállalkozásokra - tette hozzá.

Az egyéni vállalkozók elvárt adóját is megsemmisíti a kormány

A miniszter hangsúlyozta: a vállalkozások mellett az egyéni vállalkozók elvárt adóját is megsemmisíti a kormány annak ellenére, hogy erről nem döntött az Alkotmánybíróság.

A vitában Tállai András (Fidesz) úgy vélte, ha a költségvetés általános tartalékából az első félévben lehet finanszírozni a kieső mintegy 30 milliárd forintot, akkor a második félévben is ez lehetne tenni. Hozzátette: azoknak a vállalkozásoknak, akik befizették az első két hónapra az elvárt adót, kamatos kamattal kellene visszafizetni pénzüket.

Herényi szerint a fix adónál is ugyanaz lesz a helyzet

Herényi Károly (MDF) emlékeztetve a sajtóhírekre azt mondta: a tervezett fix adó esetében sem lesz más a helyzet, mint az elvárt adónál.

Veres János válaszában közölte: a kormány nem támogatja a Fidesz által benyújtott módosító javaslatot, miszerint az alapkamat kétszeresével növelt összeget fizessen vissza azoknak az adóhivatal, akik január-februárra teljesítették e kötelezettséget.

A második félévben már nem ilyen lesz a helyzet

Tállai András felvetésére a miniszter azt mondta: az elvárt adó első féléves kieső összegét sem a költségvetés általános tartalékából, hanem a fejezeti államháztartási tartalékból fedezik. Erre a második félévben nincs lehetőség - mondta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormánynak továbbra is elhatározott szándéka, hogy szélesítse a társasági adó hatálya alá tartozó cégek körét; nem fogadható el, hogy az adóalanyok mindössze egyharmad része fizeti ezt az adót.

Két verzión dolgozik még a Pénzügyminisztérium

Veres a közszolgálati tévé híradójának úgy nyilatkozott, hogy a korábbi kilenc javaslat közül már csak két verzión gondolkodnak az elvárt adó miatt kieső bevételek pótlására. E két verzió közül választanak majd - hivatkozott a hírműsor a miniszterre.

Az Alkotmánybíróság (Ab) február 27-i határozatával, a határozat kihirdetésének napjától semmisítette meg az elvárt adót. Az Ab szerint az elvárt adó ténylegesen meg nem szerzett jövedelem után ír elő adófizetési kötelezettséget.