Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Nem működik az EMMA

2004.05.14. 12:12
A rendelet is hiányzik, a vállalatok sem tudnak eleget tenni bejelentési kötelezettségüknek.
Nemcsak az egységes magyar munkaügyi adatbázis (EMMA) működését szabályozó végrehajtási rendelet hiányzik, hanem az EMMA sem úgy működik, ahogy megalkotói tervezték. Az interneten történő ügyintézéshez szükséges PIN-kódot még nem kapták meg az azonosítót igénylő cégek, így csak postai úton tudnak eleget tenni bejelentési kötelezettségüknek.

Mivel a munkaadóknak május 1-je után valamennyi új munkaviszony létesítését és megszűnését kötelező bejelenteniük az adatbázisba, gondban vannak a hazai vállalkozások, elsősorban a nagyvállalatok. Ezeknél a cégeknél naponta akár 7-8 új munkatársat is felvesznek, a PIN-kód hiánya miatt azonban az internetes ügyintézés helyett csak postai úton tehetik meg az új munkaviszony bejelentését. Tehát minden új munkavállaló egy bejelentőlevél megírását és postázást jelenti - mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. Ez a bürokratikus helyzet korábbi félelmüket igazolja, miszerint a munkáltatók adminisztrációs terheit növeli az EMMA, előnyt elsősorban a munkaügyi felügyelők szereznek belőle. Rolek szerint a munkavállaló sem jár igazán jól, igaz, azt ellenőrizni tudja, hogy a cég bejelentette-e őt, de azt már nem, hogy rendesen fizeti-e utána a járulékokat.

Az EMMA kudarcát sokan összefüggésbe hozták azzal, hogy a napokban távozott a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Csanádi Ágnes. A tárca sajtófőnöke kérdésünkre kategorikusan cáfolta, hogy kapcsolat lenne a két ügy között.