Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Gazprom már a spájzban van

2006.07.13. 13:38
A Moltól március végén megvett gázüzletág kisebbségi részét máris továbbadja az E.ON: a vevő a Gazprom, amely egy lelőhelyben ad részesedést cserébe. Kóka János gazdasági miniszter azonnali tárgyalásokat kezd az E.ON Magyarország vezetésével és a társaság új résztulajdonosával, a Gazprommal, hogy tájékozódjon a magyar energiapiaccal kapcsolatos stratégiákról.

A Gazpromhoz kerül az E.ON Ruhrgas magyar gázüzletének kisebbsége, 50 százalék mínusz egy részvény arányban, illetve az E.ON Hungária 25 százaléka plusz egy részvénye a Gazprom és az E.ON csütörtökön nyilvánosságra hozott megállapodása szerint. Cserébe a Gazprom 25 százalék mínusz egy részvényes részesedést ad az E.ON-nak a szibériai Juzsno-Russzkoje gázlelőhelyben, közölték az E.ON-nál. A megállapodás részleteit az év vége felé közlik, mert a Gazprom még más, később meghatározandó "kompenzációkat" is kap. A lelőhelyen évi 25 milliárd köbméter földgáz kitermelésére lehet számítani. A megállapodás Magyarországra vonatkozó része függ a magyar és az uniós versenyhatóság jóváhagyásától, közölték.

Az E.ON Magyarországon
E.ON Ruhrgas március végén zárta le a Mol Földgázellátó és Földgáztároló Társaságok megvásárlását. A cégeket E.ON Földgáz Trade és Földgáz Storage néven működteti tovább. Az E.ON Ruhrgas a magyar gázpiac legnagyobb szereplőjeként aktív részese akar lenni a gázpiaci liberalizáció előkészítésének, közölték a cégnél. Az E.ON Hungária vállalatcsoporthoz az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt., az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. és az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. tartozik. A három társaság együttes nettó árbevétele tavaly megközelítette a 262,3 milliárd forintot, amelyből az E.ON Édász 115,8 milliárdot teljesített, az E.ON Dédász 70,4 milliárdot, az E.ON Titász pedig mintegy 76 milliárd forintot. Az E.ON Hungária a gázszektorban is jelen van Magyarországon. Hozzá tartozik a Kögáz, és február végi bejelentése szerint a Fővárosi Gázművekben (Főgáz) lévő 16,36 százaléknyi részvényét elcserélte Ddgáz-részvényekre, amelyben így tulajdoni hányada 50,02 százalékról 99,94 százalékra nő.

Májusban a német sajtó orosz vállalati körökből származó értesülésekre hivatkozva még úgy tudta, "zsákutcába jutottak" azok a tárgyalások, amelyek eredményeként az E.ON is betársulna a juzsno-russzkojei gázlelőhely kiaknázásába. Orosz források szerint az volt az ütközőpont, hogy az E.ON nem akart felajánlani részesedéseket a Gazpromnak az elosztással foglalkozó nyugat-európai leányvállalataiban. A Gazprom korábban a másik német érdekeltnek, a BASF leányvállalatának, a Wintershallnak 25 százalék mínusz egy részvény részesedést juttatott Juzsno-Russzkojéban, és 10 százalék elsőbbségi részvényt is. A Gazprom cserébe közel 50 százalékra tornászhatta fel a részesedését a BASF Wintershallal közös nyugat-európai szállítócégükben, a Wingasban.

A Standard&Poor's hétfőn tette közzé elemzését, amely szerint Magyarország és a többi közép-európai új EU-tag a Gazprom túsza lehet, mivel nincs olyan uniós energiapolitika, amely külön kezelné az orosz gázóriástól kiemelten függő országcsoport helyzetét.

Kóka tárgyalni akar

Kóka János gazdasági miniszter azonnali tárgyalásokat kezd az E.ON Magyarország vezetésével és a társaság új résztulajdonosával, a Gazprommal, hogy tájékozódjon a magyar energiapiaccal kapcsolatos stratégiájáról. Kóka csütörtökön az MTI-nek elmondta: Magyarország támogat minden kezdeményezést, amely növeli a gázellátás biztonságát, illetve a növekvő vilagpiaci energiaárak ellenére olcsóbb és biztonságosabb ellátást nyújt a lakossági fogyasztóknak.

A miniszter emlékeztetett: "Átfogó együttműködésbe kezdtünk a Gazprommal. Az utóbbi hónapok intenzív gazdaságdiplomáciai erőfeszítéseinek köszönhetően az orosz fél az újonnan kiépítendő nemzetközi szállítási kapacitásait magyar részvétellel tervezi, és a közép-európai gáztárolóját is hazánkban képzeli el. Ez a fogyasztóknak ellátásbiztonságot, a költségvetésnek tranzitbevételt jelentene."

A tranzakció versenyjogi és energiapolitikai aspektusait az európai uniós és a magyar hatóságok vizsgálják majd - tette hozzá a miniszter. "Egy modern piacgazdaságban piac- es versenyfelügyeleti, valamint fogyasztóvédelmi eszközök állnak rendelkezésre az energiapiac állami felügyeletére. Ezeket a hatóságainkat ebben a ciklusban tovább erősítjük, hogy a piaci verseny erősödésével a fogyasztók jobban járjanak."

Kóka János felkérte Magyarország moszkvai nagykövetét, hogy az ősszel várható orosz-magyar kormányközi vegyes bizottság ülésének napirendjére vegyék fel az energiabiztonság ügyét.