Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Erdő bíboros zárt ajtók mögött tárgyalt Csányi Sándorral

2007.05.04. 15:38
Pannonhalma után Esztergom is belevág a borüzletbe. Erdő Péter bíboros elitkategóriás prímási borrendet alapít, az üzletmenetet a Vinum Primatis Zrt. viszi majd.

Az esztergomi bazilika alatti Setét Pincének, az érsekség 1800-as években épült borraktárának felújítását támogatja az Erdő Péter bíboros által alapított borrendhez kapcsolódó vállalkozás.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Prémiumkategóriára hajtanak

A magyar katolikus egyházi központok közül eddig a Pannonhalmi Apátság vágott saját pincészet kialakításába. Miután a dunántúli apátságban egyre sikeresebb a boros vállalkozás, a budapest-esztergomi érsekség is bekapcsolódik az italkereskedelembe. A saját bor előállítását nem, de a minőségi borok termelésének támogatását és a borkultúra hagyományainak felelevenítését célul tűzte az Erdő Péter által életre hívott új prímási borrend.

A bíboros érsek sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a társaság, amelynek tagjai közé meghívták a magyar gazdaság számos ismert személyiségét, valamint a Legfelsőbb Bíróság és az Akadémia elnökét is, nem nyereségorientált szervezetként működik majd. A Vinum Primatis márkavédjegyet birtokló rend a magyar pincészetek legjobb borait menedzseli ehelyett.

Nyereséges vállalkozásra számítanak

A védjegyet eddig két bor, Vincze Béla cabernet francja és a Béres család tokaji aszúja kapta meg, a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint önkényesen. Ezeket és a neves borászok bevonásával kiválaszott további borokat egy, a borrendhez kapcsolódó cég, a Vinum Primatis Zrt. forgalmazza. A vállalkozást részben a katolikus egyház, részben a Questor Zrt. tulajdonolja.

Tarsoly Csaba, az utóbbi cég elnök-vezérigazgatója azt állította, a keletkezett nyereséget az esztergomi pincerendszer felújítására és a borrend működtetésére fordítják. A cég a védjegyes, korlátozott mennyiségű, prémiumkategóriás borokat kívánja megjelentetni a nevesebb hazai éttermekben és a külföldi üzletekben.


Fotó: Szécsi István

Lomnici nem, Vizy igen

A prímási borrend tagjának felkért Lomnici Zoltán a Népszabadságban jelezte, legfőbb bíróként túlzottan üzleti vállalkozásban nem vehet részt, úgy tudjuk azonban, hogy Vizy E. Szilveszter, az Akadémia elnöke ott volt a pénteki alakuló találkozón. Információink szerint tájékoztatót követő, a sajtó elől gondosan elzárt érseki ebéden jelent volt többek között a jelentős borászati érdekeltségekkel rendelkező Csányi Sándor, az OTP vezetője, és a meghívottak között volt Demján Sándor, a TriGránit első embere is. Szintén elfogadta Erdő Péter borrendi meghívását Juliusz Janus pápai nuncius.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!