János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erdő bíboros zárt ajtók mögött tárgyalt Csányi Sándorral

2007.05.04. 15:38
Pannonhalma után Esztergom is belevág a borüzletbe. Erdő Péter bíboros elitkategóriás prímási borrendet alapít, az üzletmenetet a Vinum Primatis Zrt. viszi majd.

Az esztergomi bazilika alatti Setét Pincének, az érsekség 1800-as években épült borraktárának felújítását támogatja az Erdő Péter bíboros által alapított borrendhez kapcsolódó vállalkozás.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Prémiumkategóriára hajtanak

A magyar katolikus egyházi központok közül eddig a Pannonhalmi Apátság vágott saját pincészet kialakításába. Miután a dunántúli apátságban egyre sikeresebb a boros vállalkozás, a budapest-esztergomi érsekség is bekapcsolódik az italkereskedelembe. A saját bor előállítását nem, de a minőségi borok termelésének támogatását és a borkultúra hagyományainak felelevenítését célul tűzte az Erdő Péter által életre hívott új prímási borrend.

A bíboros érsek sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a társaság, amelynek tagjai közé meghívták a magyar gazdaság számos ismert személyiségét, valamint a Legfelsőbb Bíróság és az Akadémia elnökét is, nem nyereségorientált szervezetként működik majd. A Vinum Primatis márkavédjegyet birtokló rend a magyar pincészetek legjobb borait menedzseli ehelyett.

Nyereséges vállalkozásra számítanak

A védjegyet eddig két bor, Vincze Béla cabernet francja és a Béres család tokaji aszúja kapta meg, a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint önkényesen. Ezeket és a neves borászok bevonásával kiválaszott további borokat egy, a borrendhez kapcsolódó cég, a Vinum Primatis Zrt. forgalmazza. A vállalkozást részben a katolikus egyház, részben a Questor Zrt. tulajdonolja.

Tarsoly Csaba, az utóbbi cég elnök-vezérigazgatója azt állította, a keletkezett nyereséget az esztergomi pincerendszer felújítására és a borrend működtetésére fordítják. A cég a védjegyes, korlátozott mennyiségű, prémiumkategóriás borokat kívánja megjelentetni a nevesebb hazai éttermekben és a külföldi üzletekben.


Fotó: Szécsi István

Lomnici nem, Vizy igen

A prímási borrend tagjának felkért Lomnici Zoltán a Népszabadságban jelezte, legfőbb bíróként túlzottan üzleti vállalkozásban nem vehet részt, úgy tudjuk azonban, hogy Vizy E. Szilveszter, az Akadémia elnöke ott volt a pénteki alakuló találkozón. Információink szerint tájékoztatót követő, a sajtó elől gondosan elzárt érseki ebéden jelent volt többek között a jelentős borászati érdekeltségekkel rendelkező Csányi Sándor, az OTP vezetője, és a meghívottak között volt Demján Sándor, a TriGránit első embere is. Szintén elfogadta Erdő Péter borrendi meghívását Juliusz Janus pápai nuncius.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!