Értéktelen az Eauscar?

2005.04.24. 13:29
Több magyar termék is jogosulatlanul használja a Nemzetközi Vízkiállítás márkanevét, az Eauscart – írta meg a Vasárnapi Hírek. A Veritas sosem nyert a versenyen, a Szentkirályi pedig a szénsavas vízre is rátette az emblémát, pedig csak szénsavmentes kategóriában nyert. A szervezők szerint ugyanakkor az Eauscar nem is ér olyan sokat.
A Nemzetközi Vízkiállítás vezetője elmondta, hogy beperlik a Benedek és Plutzer Kft.-t a Veritas ásványvízzel kapcsolatos jogosulatlan márkanévhasználat miatt. A terméken ugyanis ott szerepel az Eauscar embléma, ugyanakkor a Veritas sosem nyerte el a díjat – írta meg a Vasárnapi Hírek.

Nem nyert

A Benedek és Plutzer Kft terméke ugyan indult a párizsi Aqua Expón, és részt vett az ásványvizek versenyén, viszont nem nyert semmilyen díjat. Frédérique Gervais elmondta, hogy nem ez az első eset, hogy visszaélnek a márkanévvel, a korábbi győztes, és azóta már piacvezető Szentkirályival is akadt jogi problémájuk.

Az Expón ugyanis csak a szénsavmentes kategóriában nyert az azóta piacvezetővé vált magyar termék, ugyanakkor a szénsavas Szentkirályin is szerepelt az Eauscar embléma. Ez az ügy azonban már lezárult, a társaság pedig a hazai versenyhivatalnak egymillió forintos bírságot fizetett.

Aki nyert

Érdekesség, hogy bár a Veritas nem nyert semmit a mostani versenyen, a négy kategóriából háromban magyar termék győzedelmeskedett. A szénsavas vizek között a debreceni Bartók Ipari és Kereskedelmi Kft. Ave ásványvize, az ízesített vizek kategóriájában a Szentkirályi Ásványvíz Kft. nyáron piacra kerülő rózsaolajjal és gyógynövényekkel kevert vize, az innovatív kategóriában pedig az ugyancsak debreceni Jodis Kft. jódionokkal dúsított Jodicum névre keresztelt terméke bizonyult a legjobbnak.

Ugyanakkor Frédérique Gervais szerint az Eauscar nem komoly szakmai elismerés, ezzel is magyarázható, hogy olyan világhírű ásványvizek, mint az Evian és a Perrier miért nem indulnak a megmérettetésen. Mint azt a Nemzetközi Vízkiállítás vezetője elmondta, a párizsi ásványvízverseny csak egy könnyed kiegészítője a valódi szakmai versenynek, a Thermalies Aqua Expónak. A Vasárnapi Hírek beszámolója szerint a párizsi kiállításon nem végeznek komoly mikrobiológiai vizsgálatokat, a zsűri pedig nem szakértőkből, hanem újságírókból és sportolókból áll. Ezért az Eauscar sokkal inkább egy kóstoló, mint egy komoly verseny.  • Hírek
  • Csok