Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Érdektelen fészekrakás

2005.02.22. 08:05
Egy hónapja indult a Fészekrakó, a cégek szerint azonban a program nem váltott ki óriási érdeklődést az építtetőktől. Sokan mindenesetre regisztráltatták magukat arra az esetre, ha mégis megindulna a roham.
Bár már csaknem egy hónapja elindult a Fészekrakó program, a APEH listáján regisztrált, Napi Gazdaság által megkérdezett cégek nem tapasztaltak jelentősebb érdeklődést a potenciális lakásvásárlók részéről. A lista meglehetősen vegyes, hiszen olyan vállalatok is találhatóak rajta, amelyek nem teljes kivitelezést, hanem építkezéseken csupán egyes részmunkákat végeznek.

Biztos, ami biztos

Többen úgy nyilatkoztak, hogy csak azért regisztráltatták magukat az APEH listáján, mert ha a Fészekrakó programhoz kapcsolódó megkeresés érkezik, akkor azt ne kelljen a regisztráció hiányában visszautasítaniuk. Ez jelzi, hogy van némi zavar a regisztráció értelmezése körül: nem kötelező ugyanis a vállalkozás adatait felrakatni a mindenki számára hozzáférhető listára, külön kérésre az APEH a többi cég adóalanyiságáról is tájékoztatást ad (lásd keretes írásunkat). A vállalkozók abban bíznak, hogy a számlaadási kötelezettségtől fehéredik majd a lakásépítési piac.

A siófoki Sió-Szer semmiféle élénkülést nem tapasztalt a Fészekrakó program kapcsán. Szerintük nem befolyásolja a lakásárakat az, hogy a Fészekrakóban számlaadási kötelezettség van: eddig is és most is számlára dolgoznak. A vértessomlói Á és Sz Vállalkozástechnikai Kft. vezetője hasonlóan vélekedett: azért regisztráltak, mert korábban már végeztek olyan munkákat, amelyeket a megrendelő pályázati pénzből finanszírozott, s ott is elvártás volt, hogy a cég megfelelő helyen regisztrált vállalkozás legyen.

Mutyiznak

Ezzel szemben a hatvani illetőségű Sigma Baunál úgy tájékoztattak, hogy „ezen a környéken nem jellemző, hogy számlára építenek családi házat". Tapasztalataik szerint az építkezők inkább csak árajánlatot szeretnek kérni a kivitelezőktől, aztán „mutyiban" felépíttetik feketén dolgozó kőművesekkel a házukat.

Ugyanakkor máris módosította a kormány azt a januári rendeletet, amelyben a Fészekrakó program támogatásait határozták meg. A fiatalok lakáskölcsönéhez nyújtott állami kezességvállalás érvényesítésére vonatkozó új szabály szerint a nyújtott kölcsön teljes összege nem haladhatja meg az ingatlan vételárának kilencven százalékát. Hasonló szabály vonatkozik az új lakás vásárlására vagy építésére: itt a telekárral együtt számított, áfát is tartalmazó vételárnak vagy építési költségnek a kilencven százaléka a korlát.