Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A 242-es szintet nyaldossa az euró

2008.09.04. 21:32
Két külső és egy technikai tényező taszította háromhónapos mélypontjára a forint árfolyamát. A kurzus csütörtök délután 5 órára megközelítette a 242 forint/eurós szintet, péntek reggel pedig innen kezdődött a kereskedés. Az első órában enyhe, de határozott erősödést mutatott a forint, péntek délelőtt tíz óra előtt néhány perccel 241-nél járt az árfolyam.

Háromhónapos mélypontot ütött meg a forint árfolyama, az európai kereskedés zárása után, ám a tengerentúli piacon nyitva tartása alatt a kurzus megközelítette a 242 forint/eurós szintet csütörtök este. Június óta nem járt a 240-es határ, a februárban eltörölt ingadozási sáv erős széle felett az árfolyam.

Az elmúlt napokban is enyhe forintleértékelődésnek lehettünk szemtanúi. A csütörtök azonban nem ígért nagyobb mozgást, délután fél négyig az árfolyam nyugodt volt, alig hagyta el a szerda késő délutáni záróértéket, a 239 forint/eurót. Aztán csütörtök délután fél négytől hirtelen gyengülés vette kezdetét. Az árfolyam nem sokkal öt óra előtt nyaldosta már a 242-es szintet is, azóta kisebb visszakorrekció következett be, este 9 óra után 241,50 közelében jár a kurzus.

A gyengülésben több tényező játszik szerepet, de egyik sem a belpolitikai helyzettel van kapcsolatban. Egyrészt az Egyesült Államokban enyhe pozitív meglepetést hozó makroadat jelent meg, ez az eurót és az európai valuták enyhe leértékelődésében is megmutatkozott. A legnagyobb ütést azonban Európából kapta a forint: az Európai Központi Bank elnöke ma egy szigorító intézkedést jelentett be, ami az európai pénzügyi szektor likviditását szűkítje, ez pedig az árfolyamok eséséhez vezetett. A forinton kívül a régiós devizák is vesztettek értékükből. Ezen kívül még egy technikai tényező is szerepet játszott a gyengülésben, éspedig egy nagyobb forinteladás történt, ami átvitte a 240-es szintet, az pedig pozíciók zárása miatt további forintgyengülést implikált.

Kereskedők mindenesetre nem számítanak arra, hogy nagyobb esést szenvedjen el a forint, igaz, rövid távon a 240 feletti tartományban maradó kurzust valószínűsítenek. Hosszabb távon erősödést jeleznek az elemzői várakozások.