Sára, Márió
-5 °C
2 °C

A 242-es szintet nyaldossa az euró

2008.09.04. 21:32
Két külső és egy technikai tényező taszította háromhónapos mélypontjára a forint árfolyamát. A kurzus csütörtök délután 5 órára megközelítette a 242 forint/eurós szintet, péntek reggel pedig innen kezdődött a kereskedés. Az első órában enyhe, de határozott erősödést mutatott a forint, péntek délelőtt tíz óra előtt néhány perccel 241-nél járt az árfolyam.

Háromhónapos mélypontot ütött meg a forint árfolyama, az európai kereskedés zárása után, ám a tengerentúli piacon nyitva tartása alatt a kurzus megközelítette a 242 forint/eurós szintet csütörtök este. Június óta nem járt a 240-es határ, a februárban eltörölt ingadozási sáv erős széle felett az árfolyam.

Az elmúlt napokban is enyhe forintleértékelődésnek lehettünk szemtanúi. A csütörtök azonban nem ígért nagyobb mozgást, délután fél négyig az árfolyam nyugodt volt, alig hagyta el a szerda késő délutáni záróértéket, a 239 forint/eurót. Aztán csütörtök délután fél négytől hirtelen gyengülés vette kezdetét. Az árfolyam nem sokkal öt óra előtt nyaldosta már a 242-es szintet is, azóta kisebb visszakorrekció következett be, este 9 óra után 241,50 közelében jár a kurzus.

A gyengülésben több tényező játszik szerepet, de egyik sem a belpolitikai helyzettel van kapcsolatban. Egyrészt az Egyesült Államokban enyhe pozitív meglepetést hozó makroadat jelent meg, ez az eurót és az európai valuták enyhe leértékelődésében is megmutatkozott. A legnagyobb ütést azonban Európából kapta a forint: az Európai Központi Bank elnöke ma egy szigorító intézkedést jelentett be, ami az európai pénzügyi szektor likviditását szűkítje, ez pedig az árfolyamok eséséhez vezetett. A forinton kívül a régiós devizák is vesztettek értékükből. Ezen kívül még egy technikai tényező is szerepet játszott a gyengülésben, éspedig egy nagyobb forinteladás történt, ami átvitte a 240-es szintet, az pedig pozíciók zárása miatt további forintgyengülést implikált.

Kereskedők mindenesetre nem számítanak arra, hogy nagyobb esést szenvedjen el a forint, igaz, rövid távon a 240 feletti tartományban maradó kurzust valószínűsítenek. Hosszabb távon erősödést jeleznek az elemzői várakozások.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!