Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Nagyszerű üzlet az e-szemét

2006.07.31. 08:03
Még az idén újabb e-hulladék-feldolgozó üzemet épít Lentiben a közelmúltban a NATO-tól és több nagyvállalattól is jelentős megbízásokat kapó Csatár Kft. A már két telephellyel (Vasszécsény és Szombathely) rendelkező társaság a tervei szerint hamarosan országossá bővíti hálózatát. A Csatár egyébként az elektronikai berendezések 90 százalékát tudja újrahasznosítani és értékesíteni.

Még az idén újabb e-hulladék-feldolgozó üzemet épít Lentiben a szombathelyi székhelyű Csatár Kft. - erősítette meg a Napi Gazdaság információit Heinisch Zoltán ügyvezető igazgató. A döntés hátterében az áll, hogy a cég a közelmúltban jelentős megrendelést kapott a NATO-tól és több, Magyarországon is gyártóbázist működtető multinacionális cégtől. (Értesülésünk szerint a legnagyobb hazai partnerük a Flextronics két zalaegerszegi, valamint sárvári gyára, illetve a szombathelyi Jabil.)

Országos hálózattá bővül

A tavaly már közel 1 milliárd forint nettó árbevételt elérő Csatár egy évvel ezelőtt Vasszécsényben hozta létre első e-hulladék-feldolgozó üzemét, néhány hete pedig már működik a szombathelyi üzemük is. Még az idén Lenti mellett telephelyeket létesítenek a dél-dunántúli megyékben is, később pedig országos hálózatot hoznának létre. A beruházási programmal párhuzamosan a dolgozók számát - várhatóan még az idén - mintegy 80 fővel növelik.

90 százalék újrahasznosítható

A több feldolgozó üzem kialakítására elsősorban a magas szállítási költségek miatt van szükség. A legnagyobb mennyiségű e-hulladék közintézményektől, iskoláktól, kórházaktól és pénzintézetektől kerül a társaság feldolgozóiba, de magánszemélyektől ingyen is átveszik az elektronikai berendezéseket, amelyeket kézi munkával alkatrészekre bontanak. A multinacionális cégektől főként típusváltáskor kerül hozzájuk a legtöbb berendezés, de a minőségi szempontból nem megfelelő termékeket is a cég bontja szét. Az e-hulladék mintegy 90 százaléka újra hasznosítható, amelyet értékesítenek. A maradék 10 százalékot további feldolgozásra, az erre szakosodott feldolgozó üzemekbe szállítják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!