Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagyszerű üzlet az e-szemét

2006.07.31. 08:03
Még az idén újabb e-hulladék-feldolgozó üzemet épít Lentiben a közelmúltban a NATO-tól és több nagyvállalattól is jelentős megbízásokat kapó Csatár Kft. A már két telephellyel (Vasszécsény és Szombathely) rendelkező társaság a tervei szerint hamarosan országossá bővíti hálózatát. A Csatár egyébként az elektronikai berendezések 90 százalékát tudja újrahasznosítani és értékesíteni.

Még az idén újabb e-hulladék-feldolgozó üzemet épít Lentiben a szombathelyi székhelyű Csatár Kft. - erősítette meg a Napi Gazdaság információit Heinisch Zoltán ügyvezető igazgató. A döntés hátterében az áll, hogy a cég a közelmúltban jelentős megrendelést kapott a NATO-tól és több, Magyarországon is gyártóbázist működtető multinacionális cégtől. (Értesülésünk szerint a legnagyobb hazai partnerük a Flextronics két zalaegerszegi, valamint sárvári gyára, illetve a szombathelyi Jabil.)

Országos hálózattá bővül

A tavaly már közel 1 milliárd forint nettó árbevételt elérő Csatár egy évvel ezelőtt Vasszécsényben hozta létre első e-hulladék-feldolgozó üzemét, néhány hete pedig már működik a szombathelyi üzemük is. Még az idén Lenti mellett telephelyeket létesítenek a dél-dunántúli megyékben is, később pedig országos hálózatot hoznának létre. A beruházási programmal párhuzamosan a dolgozók számát - várhatóan még az idén - mintegy 80 fővel növelik.

90 százalék újrahasznosítható

A több feldolgozó üzem kialakítására elsősorban a magas szállítási költségek miatt van szükség. A legnagyobb mennyiségű e-hulladék közintézményektől, iskoláktól, kórházaktól és pénzintézetektől kerül a társaság feldolgozóiba, de magánszemélyektől ingyen is átveszik az elektronikai berendezéseket, amelyeket kézi munkával alkatrészekre bontanak. A multinacionális cégektől főként típusváltáskor kerül hozzájuk a legtöbb berendezés, de a minőségi szempontból nem megfelelő termékeket is a cég bontja szét. Az e-hulladék mintegy 90 százaléka újra hasznosítható, amelyet értékesítenek. A maradék 10 százalékot további feldolgozásra, az erre szakosodott feldolgozó üzemekbe szállítják.