Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Tizennégyszeres túljelentkezés az EU-állásokra

2003.07.03. 10:29
Összesen több mint nyolcezer magyar pályázta meg a honfitársaink számára meghirdetett első 620 állandó EU-közalkalmazotti státust. A magyarok körében nagyobb az érdeklődés az uniós állások iránt, mint Csehországban vagy Szlovákiában, és alig kisebb, mint Lengyelországban.
Átlagosan közel 14-szeres a túljelentkezés a kifejezetten magyar állampolgárok számára meghirdetett első 620 állandó EU-állásra - derül ki az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) friss statisztikáiból. Az átlag azonban erős különbségeket takar: míg a közgazdász végzettséget igénylő kezdő uniós köztisztviselői állásoknál egy helyre 37-en pályáznak, addig a titkár(nő)i és könyvvizsgálói státusoknál csak 7-en.

Csak a lengyelek érdeklődési intenzívebb

A magyarok érdeklődése az uniós állások iránt a többi tagjelölt országhoz képest erősnek mondható: egy helyre jóval több honfitársunk pályázik mint például Csehországban, ahol az átlagos túljelentkezés "csupán" 8-szoros. Szlovákiában egy helyre átlagosan 11-en, Lengyelországban viszont valamivel több mint 14-en pályáztak.

Általánosságban is elmondható, hogy a tagjelöltek állampolgárai között elsősorban a kezdő köztisztviselői állások voltak a legnépszerűbbek. Itt még a legalacsonyabb arányú túljelentkezést "produkáló" Máltáról is több mint négyen pályáznak átlagosan egy státusra.

A titkári állás a legkevésbé vonzó

Kevésbé lelkesednek a jelöltek a titkár(nő)i sarzsikért, itt alig kétszeres a túljelentkezés a lettek, a litvánok és a ciprusiak körében. Máltai titkárból, titkárnőből pedig alighanem hiány lesz, hiszen ők kevesebben pályáznak, mint ahány hely elérhető számukra.

Szakértők szerint mindez főként az elérhető fizetésben meglévő különbség következménye: míg egy kezdő uniós titkár(nő) havi alapfizetése bruttó 2322, addig egy kezdő tisztviselőé 4079 euró lesz. Vagyis egy titkár(nő) forintban "csak" körülbelül hatszázezerre, egy tisztviselő viszont 1,1 millióra számíthat havonta.

Az EPSO-nál úgy tájékoztattak, hogy a jelentkezések mostani összesítése után megkezdik a felvételi versenyvizsgák szervezését. Az elsőként lebonyolítandó írásbeli vizsgákra várhatóan novemberben kerül sor, egy időpontban valamennyi tagjelölt polgárai számára.

Felvételi Brüsszelben vagy Budapesten

A magyarok Budapesten, Debrecenben és Brüsszelben teljesíthetik az írásbelit, aminek kiértékelésére a télen kerül sor. Az EPSO tervei szerint még a tél végén lebonyolítanák a szóbeliket is, ahová már csak az írásbelin legjobban teljesítők jutnak majd be. A kiválasztottak 2004. május 1-jétől kerülnek a különböző uniós intézmények egyesített személyzeti tartalékalapjába, ahonnan ezt követően várhatják a konkrét állásajánlatokat.